Καταβλήθηκε η πρώτη οικονομική ενίσχυση για την οικοσυσκευή και τις πρώτες ανάγκες στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ύψους 6.600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό με κύρια κατοικία, όπως ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένα, σήμερα καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά των περιοχών που επλήγησαν ολικά και σημαντικά από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Μια καταβολή μέσα σε λίγες ημέρες, που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Μια καταβολή αναγκαία, φυσικά, για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα, λοιπόν, από 25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν».

Καταβλήθηκαν, μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Καταβλήθηκαν, σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων» επεσήμανε.

Ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μετά τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων, καθώς εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία από τους κατοίκους, αλλά ακόμα και απουσία δηλωθέντος IBAN στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Για αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ, από χτες, όπως είπε ο υφυπουργός έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟΥ για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών για την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

«Γρήγορα, δίκαια και με προσοχή»

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως όλοι οι πληγέντες θα λάβουν αυτό που δικαιούνται «γρήγορα, δίκαια και με προσοχή». Στάθηκε στο τελευταίο διότι, όπως είπε, κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης και ενημέρωσε πως τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους και δεν ζητούν IBAN, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.

Γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για αυτές τις περιπτώσεις εξαπάτησης και ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Επίσης, απηύθυνε παράκληση όποιος πολίτης αντιληφθεί τέτοια απόπειρα εξαπάτησης να απευθυνθεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία: «Οι στιγμές είναι δύσκολες για πολλούς συμπολίτες μας, αλλά θέλει προσοχή, διότι – δυστυχώς – κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή τη δυσκολία».

«Δυσκολία που όλοι μαζί εργαζόμαστε για να την ξεπεράσουμε και η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας και να συνεχίζουμε το δρόμο ανάπτυξης που είχαμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια. Και θα το πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Συνεχίζονται αυτοψίες και καταγραφές - Πάνω από 10.000 αιτήσεις

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, έχουν υποβληθεί 9.864 οριστικοποιημένες και 3.990 προσωρινές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, η οποία περιλαμβάνει πλέον όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, προσθέτοντας παράλληλα ότι ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν.