Η βοήθεια που θα δοθεί εφέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9», ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος και πρωτογενές πλεόνασμα το 2023), γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά». Πρόσθεσε δε, πως «πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και μετά προχωράμε στις επιλογές (των μέτρων στήριξης). Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του ρεύματος και ο δεύτερος στο Fuel pass-2 και στους αγρότες. Ο νέος ή ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και του τουρισμού, ανέφερε. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς όσο περισσότεροι πόροι διατίθενται εκεί για μέτρα στήριξης, τόσο περιορίζονται από άλλες επιλογές.

Ωστόσο, είπε ότι είναι δεδομένα, ως μόνιμα μέτρα από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Για το επίδομα θέρμανσης (αύξηση ποσού και διεύρυνση αριθμού δικαιούχων) παρέπεμψε ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Τα έξι κλειδιά που θα καθορίσουν τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Πάντως, τα έξι κομβικά σημεία που θα καθορίσουν το «πακέτο της ΔΕΘ» είναι τα εξής:

1. Την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 θα είναι μία από την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.

2. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση. Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.

3. Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.

4. Ένα κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

5. Την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.

6. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ να βάλει φρένο σε αυτή την παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών.

Όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, πάντα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, με γνώμονα την παραδοχή ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».