Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενδέχεται να συναντηθούν μεθαύριο στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Εν τω μεταξύ, η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία έριξε για 2η φορά με αλεξίπτωτα πάνω από 10 τόνους βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Ράφα και να εξεταστούν εναλλακτικές. Όμως η κυβέρνηση Νετανιάχου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχή της Ουάσιγκτον από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη. Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

Τριβές στο εσωτερικό του Ισραήλ-στη γωνία του... ρινγκ ο Νετανιάχου

Κρίσιμη για την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι η κατάρτιση αύριο του νέου νόμου για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση. Η εξαίρεση, που ισχύει χρόνια, ασκούνται πιέσεις να τερματιστεί με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιές παρατάξεις και κόμματα που εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους εβραίους, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξασφαλίσει παράταση της προθεσμίας για την κατάρτιση νέου νόμου. Το κορυφαίο δικαστικό όργανο ενδέχεται να αποφασίσει αύριο για το εάν οι άνδρες αυτοί θα εξαιρούνται και στο μέλλον και αν θα δοθεί παράταση στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Μέσα σε αυτ΄πο το περιβάλλον, παραμένει ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη —που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου— είναι ακόμη ρευστή, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το CNN.