Οσα είπε ο υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δημιουργούν αλλαγή δεδομένων, αφού κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα παρακολούθησης του Αλέξη Τσίπρα.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Στην Εξεταστική Επιτροπή στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς σήμερα ξεκινά η διαδικασία με την εκλογή του προεδρείου ενώ αύριο –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– αναμένεται να καταρτιστεί ο πρώτος κατάλογος των μαρτύρων. Δεν αποκλείεται, πάντως, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για την περίοδο Τσίπρα, η Επιτροπή να «ερευνήσει» και τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αφού πλέον υπάρχουν τα στοιχεία για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, όσα είπε ο υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δημιουργούν νέα δεδομένα, αφού ευθέως κατήγγειλε ότι ήταν θύμα παρακολούθησης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς, «γαλάζιες» κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ότι και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης οφείλει να έρθει στη Βουλή προκειμένου και επισήμως να δώσει κατάθεση και ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του. Την ίδια ώρα, εκ των ων ουκ άνευ θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία μαρτύρων για την υπόθεση παρακολούθησης του Στέργιου Πιτσιόρλα και του Σπύρου Σαγιά, μετά τις σοβαρές καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να εστιάσει κυρίως στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων πιθανότατα θα είναι τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν στη Βουλή ως μάρτυρες. Ενα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το απόρρητο που επικαλέστηκαν αρκετοί απ’ όσους κλήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ωστόσο, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα. «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλον χαρακτήρα· να το πω απλά: είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες», υπογράμμισε.

 

Η απουσία Πολάκη

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην τοποθετήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Ο Παύλος Πολάκης, να θυμίσουμε, κατείχε ρόλο και στην προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μάλιστα θεωρείτο από τα «πρώτα βιολιά». Αυτήν τη φορά, όμως, θα δει εκ του μακρόθεν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, καθώς προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η παρουσία Πολάκη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να ήταν εις εκ των βουλευτών που χρεώνονται τις διαρροές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, γεγονός που ίσως έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέλος της Επιτροπής δεν θα είναι, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα στη Θεσμών και Διαφάνειας. Αντ’ αυτού επιλέχθηκαν στελέχη όπως η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιαγκής που έχουν αναφορές στον Νίκο Ανδρουλάκη.