Τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών ανέδειξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θεωρεί ζωτικής σημασίας τη διατλαντική σχέση και εκτιμά πως η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα της συνεργασίας όχι μόνο σε εμπορικό αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα, τόνισε πως «εισερχόμαστε σε μια νέα γεωπολιτική και γεωοικονομική περίοδο, όπου οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν θέση και είναι αχρείαστοι».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, ο κ. Χατζηβασιλείου χαιρέτισε την «ανάσα» των 90 ημερών που συμφωνήθηκε, χαρακτηρίζοντάς την ως θετικό βήμα προς μια πιθανή συμφωνία με αμοιβαίο όφελος.
Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επισημάνει τη σημασία αυτής της περιόδου ως ευκαιρίας για να διερευνηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο συμφωνίας μηδενικών δασμών, ενισχύοντας περαιτέρω τη διατλαντική ενότητα.
Ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Σε ερώτηση για τον ρόλο της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Υφυπουργός ήταν σαφής: «Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της είναι έτοιμες να συμβάλουν ενεργά, είτε μεμονωμένα είτε στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών με φιλικές χώρες».
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των ζημιών από τον πόλεμο. Όπως σημείωσε, οι Ουκρανοί έχουν άμεση ανάγκη από την αποκατάσταση βασικών υποδομών, όπως μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία, οδικά και λιμενικά έργα, καθώς και αεροδρόμια.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως πολλές ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμπειρία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε έργα ανοικοδόμησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας αποτελεί σήμερα κορυφαία προτεραιότητα», σημείωσε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ευρωπαϊκής στήριξης, ξεκαθάρισε πως «καμία ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».