Μπορεί ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής να αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ πήρε το «πράσινο» φως από μόλις 64.055 Αθηναίους. Οταν, μάλιστα, στον πρώτο γύρο είχε 19.482 ψήφους. Στην ιστορική αναδρομή που παρουσιάζει σήμερα «Το Μανιφέστο» προκύπτει ότι ο κ. Δούκας έλαβε τις λιγότερες και με... διαφορά ψήφους σε σχέση με τους υπόλοιπους δημάρχους από το 2006 και μετά.
Ειδικότερα, το 2019 ο Κώστας Μπακογιάννης επικράτησε του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, λαμβάνοντας στον δεύτερο γύρο 96.660 ψήφους, τη στιγμή που ο κ. Ηλιόπουλος ήρθε δεύτερος με περίπου 10.000 λιγότερες ψήφους σε σχέση με το κ. Δούκα. Θυμίζουμε ότι στον Δήμο Αθηναίων οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τις 468.000.
Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης είχε επικρατήσει στον δεύτερο γύρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ξεπερνώντας τις 110.000 ψήφους, με τον κ. Σακελλαρίδη να λαμβάνει 104.000 ψήφους. Δηλαδή, το 2019 ο ηττημένος κ. Σακελλαρίδης έλαβε 35.000 ψήφους περισσότερους από τον κ. Δούκα στις εκλογές της Κυριακής.
Το 2010 ο κ. Καμίνης και πάλι είχε επικρατήσει, αυτή τη φορά ανατρέποντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου απέναντι στον νυν βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη (35% έναντι 28%). Η μάχη, τότε, ήταν έντονη, με τον κ. Καμίνη να έχει 77.165 ψήφους και τον κ. Κακλαμάνη 71.366. Προφανώς και οι δύο είχαν συγκεντρώσει πολύ περισσότερες ψήφους απ’ αυτά που πέτυχε ο Χ. Δούκας και το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει!
Το 2006 η εικόνα είναι πραγματικά ενδεικτική: Ο κ. Κακλαμάνης κερδίζει τον Κώστα Σκανδαλίδη έχοντας 126.877 ψήφους! Ο τότε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 79.463, ενώ ακόμα και ο «πρωτοεμφανιζόμενος» Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει περίπου 29.000 ψήφους.
Οπως είναι πασιφανές από τα νούμερα, ο κ. Δούκας είναι ο δήμαρχος με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία, τουλάχιστον σε καθαρούς αριθμούς, σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Φυσικά, όπως σχολιάζουν αρκετοί, ένα σημαντικό ζήτημα ήταν και παραμένει η αποχή, η οποία στον Δήμο Αθηναίων έφτασε το 74%!
Βάφτισαν θρίαμβο το κάζο
Στο μεταξύ, αν και ο Στέφανος Κασσελάκης το βράδυ της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο για το πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ουσιαστικά... πανωλεθρία. Σε περιφερειακό επίπεδο πλην του Δημήτρη Κουρέτα (που ουσιαστικά ήταν ο υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη), κανείς από τους εκλεκτούς του δεν πέρασε καν στον δεύτερο γύρο, ενώ το 2019 είχε κερδίσει 10-15 δήμους μαζί και με το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα ο αριθμός παραμένει πάνω-κάτω ο ίδιος. Την ίδια ώρα, όμως, από τους μεγάλους δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη Λάρισα και το Πέραμα, κέρδισε ωστόσο την Καλλιθέα (μαζί με το ΠΑΣΟΚ), τη Νέα Σμύρνη και του Ζωγράφου, ενώ διατήρησε το Χαλάνδρι. «Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η σύγχρονη Αριστερά: Με μια φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο «πατερούλης» των ανατροπών στον δεύτερο γύρο. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο κ. Ζαχαριάδης στον πρώτο γύρο στον Δήμο της Αθήνας έλαβε μόλις 13,36% και 18.668, έναντι του κ. Μπακογιάννη που συγκέντρωσε 41,35% και 57.800 ψήφους.
Το παράδοξο, δε, είναι ότι στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι οι επισκέψεις Κασσελάκη στη Θεσσαλία έπαιξαν σημαντικό ρόλο, μολονότι ποτέ δεν συναντήθηκε με τον νέο περιφερειάρχη κ. Κουρέτα. «Ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι συνεχείς επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη και η εξ αρχής στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες», υπογράμμιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου εκτιμούν πως «οι πολίτες επιδοκίμασαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων».