Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία από τρία διαφορετικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον το Σάββατο (18/1) ενόψει της αυριανής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Το συλλαλητήριο, μάλιστα, κατέληξε να έχει μορφή λαϊκής πορείας, καθώς εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν σε τοπικές πορείες σε όλη τη χώρα.
Οι πορείες διεξήχθησαν από ομάδες ακτιβιστών και σηματοδότησε την έναρξη αυτού που ο επερχόμενος πρόεδρος αποκάλεσε «το πιο σημαντικό Σαββατοκύριακο για την αμερικανική ιστορία» στην πλατφόρμα του Truth Social. Χιλιάδες κυρίως γυναίκες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον DC το Σάββατο για να διαδηλώσουν ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του.
Η Λαϊκή Πορεία - παλαιότερα γνωστή ως Πορεία των Γυναικών - πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2017. Μάλιστα, μία ομάδα οργάνωσε το κίνημα με δεδηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση του «Τραμπισμού». Μικρότερες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στην άλλη άκρη της χώρας στο Σιάτλ.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε τρία πάρκα πριν προχωρήσουν στο Μνημείο του Λίνκολν για τη συγκέντρωση.
Γυναίκες που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στη Λαϊκή Πορεία είπαν στο BBC ότι είχαν διάφορα κίνητρα.
Μια διαδηλώτρια, η Μπρουκ, είπε ότι ήθελε να δείξει την υποστήριξή της για την πρόσβαση στις αμβλώσεις.
«Δεν είμαι πραγματικά ευχαριστημένη με τον τρόπο που ψήφισε η χώρα μας», είπε. «Είμαι πραγματικά λυπημένος που η χώρα μας έχει κλίνει προς έναν πρόεδρο που μας έχει ήδη απογοητεύσει μια φορά και που δεν προτείναμε γυναίκα υποψήφια».
Μια άλλη γυναίκα, η Kayla, είπε ότι είναι ένα μείγμα συναισθημάτων που την έφεραν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας. «Ειλικρινά, είμαι τρελή, λυπημένη, συγκλονισμένη», είπε.
Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έφτασε στην Ουάσιγκτον αργότερα χτες, το Σάββατο, για να ξεκινήσει τις εκδηλώσεις του με ένα ιδιωτικό πάρτυ με πυροτεχνήματα στο κλαμπ του γκολφ στα προάστια της Βιρτζίνια.
Τα σχέδια του Τραμπ για να «καταλάβει» την οσπονδιακή κυβέρνηση
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να καταλάβει τον μεγαλύτερο έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, προβλέποντας σχέδια για να διαλύσει το «βαθύ κράτος».
Η κυβέρνηση Τραμπ θα πιέσει να καλυφθούν οι χιλιάδες πολιτικοί διορισμοί σε όλη την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το Reuters.
Ο στόχος είναι να εισχωρήσουν πολιτικοί πιστοί στον Τραμ και στη λειτουργία της κυβέρνησης, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρόσφατο πρόεδρο.
Ως προάγγελος του τι μπορεί να ακολουθήσει, η ομάδα του Τραμπ ζήτησε την παραίτηση τριών ανώτερων διπλωματών που επιβλέπουν το εργατικό δυναμικό και τον εσωτερικό συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πολλοί είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «βαθύ κράτος» και ότι ο Τραμπ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα που έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή
Η επιχείρηση «σκούπα» για τους μετανάστες
«Αμέσως μόλις ορκιστώ θα ξεκινήσω το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην αμερικανική ιστορία», διαβεβαίωνε ο Ρεπουμπλικάνος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει επίσης να βάλει τέλος στο δίκαιο του εδάφους – το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ να λαμβάνουν την αμερικανική ιθαγένεια—, χαρακτηρίζοντάς το «γελοίο».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.
Προκειμένου να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, ο Τραμπ θέλει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο και να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού.
Εξάλλου οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Τραμπ μέσω διαταγμάτων θα καταργήσει μια εφαρμογή την οποία χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ ή ένα πρόγραμμα που αφορά συγκεκριμένα μετανάστες από την Αϊτή, την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.
Όμως οι εξουσίες του έχουν και όρια. Το δίκαιο του εδάφους, για παράδειγμα, προστατεύεται από το Σύνταγμα και οποιοδήποτε πρόγραμμα απελάσεων ανακοινώσει ο Τραμπ μπορεί να προσκρούσει στη δικαιοσύνη, όπως και στην άρνηση κάποιων χωρών να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.
Τα νέα μέτρα
«Στις 20 Ιανουαρίου, σε ένα από τα πολλά πρώτα μου διατάγματα, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβάλω στο Μεξικό και τον Καναδά δασμούς 25% σε ΟΛΑ τα προϊόντα τους που εισάγονται στις ΗΠΑ», είχε επισημάνει ο Τραμπ στα τέλη Νοέμβριου.
Η απειλή εμπορικού πολέμου με τις γειτονικές της χώρες, με τις οποίες η Ουάσινγκτον συνδέεται με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, είναι ρεαλιστική ή πρόκειται για ένα πυροτέχνημα του Τραμπ προτού δεχθεί να διαπραγματευθεί, όπως και η απειλή του να προσαρτήσει τον Καναδά;
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο ως αντίποινα στην είσοδο στις ΗΠΑ ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών.
Η άλλη χώρα που έχει βάλει στο στόχαστρό του ο Ρεπουμπλικάνος είναι η Κίνα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει το Πεκίνο με αύξηση κατά 10% των δασμών σε κάποια εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, η οποία θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες δασμούς.
Η woke αντζέντα και τα τρανς άτομα
«Drill, baby, drill»: είναι το σύνθημα υπέρ των εξορύξεων που επαναλάμβανε ο Τραμπ, ο οποίος δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή και επιθυμεί να ενισχύσει σημαντικά τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.
Για παράδειγμα έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει «αμέσως» πρόσφατη απόφαση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν, με την οποία απαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό η «εξωχώρια» εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σίγουρα μπορεί να το κάνει χωρίς να περιμένει την έγκριση του Κογκρέσου.
Παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά τη συμμαχία του με τον Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla.
«Ήδη από την πρώτη ημέρα θα βάλουμε τέλος στο τρανς ντελίριο», έχει διαβεβαιώσει ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί «να αποκλείσει τους τρανς» από τον στρατό και τα σχολεία.
«Επίσημη πολιτική των ΗΠΑ θα είναι αυτή των δύο φύλων: του άνδρα και της γυναίκας», έχει τονίσει.
Επίσης, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αναστείλει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα σχολεία που έχουν υιοθετήσει την «κριτική φυλετική θεωρία», η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι η φυλετική προκατάληψη – σκόπιμη ή μη—έχει ενσωματωθεί στους νόμους και τους θεσμούς στις ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ, BBC, SKY NEWS, REUTERS