Την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών ομήρων επιβεβαίωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού και την παράδοσή τους στη Διεθνή Επιτροπήυ Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο Πρόκειται για τους Raz Ben Ami, Yarden Roman, Liat Atzili, Moran Stela Yanai, Liam Or, Itay Regev, Ofir Engel, Amit Shani, Gali Tarshansky και Raaya Rotem. Από πλευράς της αξιωματούχος της Χαμάς, έκανε λόγο για την απελευθέρωση 14 ομήρων, συμπεριλαμβάνοντας, ουσιαστικά και 4 Ταϊλανδρούς, πέρα από τους 10 Ισραηλινούς. 

Είχε γίνει γνωστό πως βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης του «έκτου γκρουπ» ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση. Όπως αναφέρει η πηγή του AFP, οι όμηροι παραδόθηκαν πριν από λίγη ώρα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, απελευθερώθηκαν δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι –γυναίκες και παιδιά– σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον για νέα εκεχειρία - Η στάση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση πυρός 

Σήμερα λήγει η τελευταία παράσταση εκεχειρίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ελπίζει πως θα παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Τονίζουν, ωστόσο, πως αυτό είναι «στα χέρια της Χαμάς».

«Οι Ισραηλινοί τονίζουν πως αν η Χαμάς απελευθερώνει κάθε μέρα από 10 ομήρους, θα επεκτείνει την εκεχειρία, επομένως είναι στα χέρια της Χαμάς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προοπτικές να επεκταθεί η συμφωνία» είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Επίσης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από πλευράς του, το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας. «Όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα», τόνισε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του σε μια τέτοια περίπτωση, υποστήριξε.

Δεν θα μπορούσε κανείς να ζητεί κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την επίλυση της σύγκρουσης, συνέχισε ο Ερντάν, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Η Χαμάς έχει δηλώσει δημοσίως – όλοι το διαπιστώσατε – πως θα επαναλάβει την (επίθεση που εξαπέλυσε την) 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά έως ότου το Ισραήλ πάψει να υπάρχει. Πώς θα αντιδρούσατε και θα προστατεύατε τους πολίτες σας από μια τέτοια ξεκάθαρη απειλή, με κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν.

Τέλος, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σημείωσε πως ο κύκλος της βίας θα μπορούσε να κλείσει μόνον εφόσον η Χαμάς παρέδιδε όλους τους ομήρους και όσους ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.