Κινέζοι ερευνητές εντόπισαν και απομόνωσαν τον ιό από τον οποίο προκλήθηκε η πανδημία Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν η Κίνα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον θανατηφόρο ιό στον κόσμο. Αυτό δήλωσαν ερευνητές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, εγείροντας εκ νέου ερωτήματα σχετικά με το τι γνώριζε το Πεκίνο κατά τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Έγγραφα που κατατέθηκαν από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα οποία τέθηκαν υπόψη της WSJ, αναφέρουν ότι μία Κινέζα ερευνήτρια στο Πεκίνο ανέβασε μια σχεδόν πλήρη αλληλουχία της δομής του ιού σε μια βάση δεδομένων υπό τον κυβερνητικό έλεγχο των ΗΠΑ στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή χαρακτήριζαν δημόσια την επιδημία της νόσου στην πόλη Γουχάν της Κίνας ως ιογενή πνευμονία «αγνώστου αιτίας» και δεν είχαν ακόμη κλείσει την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan, τοποθεσία στην οποία εμφανίσθηκε ένα από τα πρώτα κρούσματα της Covid-19.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης για την πανδημία, το Πεκίνο μοιράστηκε την αλληλουχία του ιού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου 2020.
Οι νέες πληροφορίες δεν ρίχνουν περισσότερο φως στην υπόθεση σχετικά με το αν ο κορωνοϊός προέκυψε από μολυσμένο ζώο ή από διαρροή σε εργαστήριο, ωστόσο υποδηλώνουν ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη κατατοπισθεί πλήρως αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας.
Δύο εβδομάδες κρίσιμες
Ενδεχομένως οι επιπλέον δύο εβδομάδες να ήταν κρίσιμες ούτως ώστε η διεθνής ιατρική κοινότητα να εντοπίσει πώς εξαπλώθηκε η Covid-19, να αναπτύξει ιατρικές άμυνες και να ξεκινήσει πιο άμεσα την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών. Στα τέλη του 2019, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατανοήσουν τη μυστηριώδη ασθένεια που τελικά ονομάστηκε Covid-19, η οποία κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν η αιτία να ασθενήσουν πολύ περισσότεροι.
«Υπογραμμίζει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση», τονίζει ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, ο οποίος εξέτασε τα έγγραφα και την πρόσφατα ανακαλυφθείσα αλληλουχία του γονιδίου. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πόσο λίγα γνωρίζουμε».
Η Κινέζα ερευνήτρια που υπέβαλε την αλληλουχία του ιού, η δρ. Λίλι Ρεν του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων με έδρα το Πεκίνο, δεν απάντησε σε αίτημα της WSJ για κάποιο σχόλιο. Το ινστιτούτο ανήκει στην κρατική Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.
«Η Κίνα συνεχίζει να βελτιώνει την αντίδρασή μας στην πανδημία με βάση την επιστήμη για να την κάνει πιο στοχευμένη. Οι πολιτικές αντιμετώπισης του κορωνοϊού βασίζονται στην επιστήμη, είναι αποτελεσματικές και συνάδουν με την πραγματικότητα της χώρας. Μπορούν να αντέξουν στη δοκιμασία της ιστορίας», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας.
Τα έγγραφα που περιγράφουν το νέο χρονοδιάγραμμα, ήρθαν στην κατοχή των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού η επιτροπή απείλησε να κλητεύσει το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS).
Τον περασμένο μήνα, η Μέλανι Έγκοριν, βοηθός γραμματέας Νομοθεσίας του HHS, έγραψε στην πρόεδρο της επιτροπής Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, ότι η Ρεν υπέβαλε την αλληλουχία του ιού στις 28 Δεκεμβρίου 2019 σε μια γενετική βάση δεδομένων, την GenBank, που διαχειρίζονται τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
Η πρώτη γνωστή δημοσίευση της αλληλουχίας του ιού Covid, που ονομάσθηκε SARS-CoV-2, έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2020, όταν οι κινεζικές αρχές μοιράστηκαν τις πληροφορίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα αναφέρουν ότι η αλληλουχία του ιού μοιράσθηκε από την αντίστοιχη αρχή της Κίνας στις 5 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν έγινε γνωστή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Διαγράφηκε η αλληλουχία από τα αρχεία
Η αλληλουχία που υπέβαλε η Ρεν τον Δεκέμβριο του 2019 δεν δημοσιεύθηκε ποτέ και διαγράφηκε από τη βάση δεδομένων στις 16 Ιανουαρίου 2020, όταν τα NIH της ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και εκείνη δεν απάντησε, όπως γράφει η Έγκοριν. Στη συνέχεια, στις 12 Ιανουαρίου, τα NIH έλαβαν και δημοσίευσαν μια αλληλουχία SARS-CoV-2 από άλλη πηγή.
«Η αλληλουχία που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020 ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε υποβάλει η Λίλι Ρεν», δήλωσε ο Egorin στην επιτροπή στο Κογκρέσο.
Η ανακάλυψη ότι μια ερευνήτρια σε εργαστήριο στην Κίνα υπό τον κρατικό έλεγχο είχε απομονώσει και χαρτογραφήσει τον ιό πολύ πριν το Πεκίνο αποκαλύψει δημόσια ότι το είχε κάνει, δείχνει ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα από τα λεγόμενα "γεγονότα" ή δεδομένα που παρέχονται από το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη νομιμότητα οποιωνδήποτε επιστημονικών θεωριών που βασίζονται σε τέτοιες πληροφορίες», υποστηρίζει η Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς. Η επιτροπή διερευνά για μήνες την προέλευση της Covid, τη χρηματοδότηση της έρευνας στο εξωτερικό από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλα ζητήματα.
Η Ρεν αναφέρεται στα έγγραφα ως συνεργάτης σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούταν από τις ΗΠΑ και είχε στόχο να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κορωνοϊοί μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στους ανθρώπους. Το έργο, το οποίο περιελάμβανε τη συλλογή δειγμάτων από νυχτερίδες στην Κίνα, επιβλέπονταν από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία EcoHealth Alliance.
Η αμερικανική εφημερίδα έχει αναφέρει παλαιότερα, ότι Κινέζοι ειδικοί συναντήθηκαν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Πεκίνο στις 3 Ιανουαρίου 2020, εντούτοις δεν αποκάλυψαν ότι η νέα ασθένεια είχε προκληθεί από κορωνοϊό, κάτι που οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήδη γνώριζαν.
«Αυτή η υποβολή των δεδομένων, δείχνει ότι στην πραγματικότητα τουλάχιστον μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2019, οι επιστήμονες εντός της Κίνας γνώριζαν ότι αυτή η πνευμονία είχε προκληθεί από έναν νέο κορωνοϊό», σύμφωνα με τον Τζέσι Μπλουμ, ιολόγο στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.