Δύο τάρτες και μάλιστα με κρέμα έριξαν ακτιβίστριες για την προστασία του περιβάλλοντος στον διευθύνοντα σύμβουλο της low budget αεροπορικής εταιρείας Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι, με το συμβάν να σημειώνεται έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Η μία τάρτα προσγειώθηκε στο πρόσωπο του Ο' Λίρι και η άλλη στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Οι ακτιβίστριες φαίνεται πως προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εκπομπές άνθρακα, στις οποίες συμβάλλει η αεροπορική εταιρεία, καθώς, όπως καταγράφεται σε βίντεο, αμέσως μόλις του πέταξαν τις τάρτες αναφώνησαν «καλώς ήλθατε στο Βέλγιο. Σταματήστε τη ρύπανση», με τον διευθύνονται σύμβουλο να απαντά «εύγε» και να σκουπίζει το πρόσωπό του. 

Να σημειωθεί ότι ο Ο' Λίρι ετοιμαζόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους, διαμαρτυρόμενος για τις απεργίες που πλήττουν την εταιρεία στο Βέλγιο. Μάλιστα, η επίθεση με τις τάρτες τον βρήκε την ώρα που έστηνε ένα χάρτινο ομοίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν για στο πλαίσιο της δικής του διαμαρτυρίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός στον Τύπο, ο διευθύνων σύμφβουλος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε, αστειευόμενος: «Το μόνο μου παράπονο ήταν ότι η τάρτα ήταν με υποκατάστατα συστατικά και δεν ήταν νόστιμη». Στον ίδιο ειρωνικό τόνο, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό της Ryanair στο X, τον δείχνουν λερωμένο με τις τάρτες. «Θερμό καλωσόρισμα στις Βρυξέλλες σήμερα» και «αντί να αγοράζατε τάρτες, θα μπορούσα να είχα αγοράσει μια πτήση από το Βέλγιο στην ίδια τιμή», ήταν ορισμένες από τις αναρτήσεις.

Η πιο ρυπογόνος αεροπορική εταιρεία - Παράπονα για τις συνθήκες εργασίας

Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε αριθμό επιβατών και μεταφέρει πάνω από 20% περισσότερους επιβάτες από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid-19. Το think tank Μεταφορές και Κλίμα (T&E) με έδρα τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η Ryanair εξέπεμψε 13,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2022, καθιστώντας την την πιο ρυπογόνο αεροπορική εταιρεία. 

Η Ryanair λέει ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο λόγω του μεγάλου αριθμού επιβατών που χωράει στο αεροσκάφος της και του μικρού αριθμού κενών θέσεων. Σχεδιάζει να πραγματοποιεί το 12,5% των πτήσεων με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα έως το 2030.

Ωστόσο, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία επικρίνεται τακτικά από συνδικάτα του κλάδου για τις μεθόδους διαχείρισης του προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας των πιλότων της. Έτσι, νωρίτερα σήμερα οι πιλότοι της Ryanair με έδρα το αεροδρόμιο του Σαρλερουά στο Βέλγιο κήρυξαν νέα απεργία στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, την τέταρτη κινητοποίηση μέσα σε δύο μήνες. Οι πιλότοι κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν σέβεται τους κανονισμούς και ζητούν καλύτερους μισθούς και περισσότερο χρόνο ανάπαυσης.