Βρυξέλλες: Η Ελλάδα «ξέχασε» να ζητήσει την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

32
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Πέτσας τρολάρει Ευκλείδη: μέχρι και ο Τσακαλώτος πήρε μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου, ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα, θα ζητήσουν την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ- που έχει και πολύ υψηλό επιτόκιο- ώστε να απαλλαγούν από τα δεσμά του Ταμείου, τελικά η υπόσχεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεχάστηκε.

Ξέχασε η Ελλάδα να στείλει αίτημα στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε στείλει έγγραφο αίτημα στον ESM, αλλά μας το γύρισαν πίσω, αφού δεν είχαμε τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, κοινώς επιχειρήσαμε ένα… μικρό by pass. Θα έπρεπε να υποβάλουμε επίσημο αίτημα, προκειμένου να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, έτσι ώστε να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις.

Οπως ενημέρωσε νωρίτερα αξιωματούχος της Ε.Ε. τους δημοσιογράφους, ενόψει της αυριανής συνόδου του Eurogroup, η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και συνεπώς η υπόθεση με το Ταμείο «παραμένει σε εκκρεμότητα».

powered by Rubicon Project
Πρόσφατα πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει την αντιπολίτευση ότι δεν θέλει να φύγει το ΔΝΤ και είχε συμπληρώσει με νόημα: «Εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξ»η. Λίγες εβδομάδες μετά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωνε την Κριστίν Λαγκάρντ για το σχέδιο της Αθήνας και έστελνε μάλιστα και επιστολή στον ESM. Μετά όλα ξεχάστηκαν.

Γιατί η Ελλάδα ξέχασε να υποβάλλει αίτημα στο ΔΝΤ
Είναι ασαφές το γιατί η Αθήνα «ξέχασε» να υποβάλει το αίτημα. Ισως γιατί παρά τις σχετικές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ομολόγων τους, φάνηκε ήδη από την πρώτη στιγμή, ότι περίπτωση αποπομπής του ΔΝΤ ως «ελέγχοντος» το μεταμνημονιακό πρόγραμμα δεν ετίθετο για τους Ευρωπαίους, ενώ ορισμένοι Ευρωπαίου, εξοργισμένοι από την παροχολογία της κυβέρνησης Τσίπρα, σημείωναν ότι η απάντηση σε τυχόν αίτημα της Αθήνας να ξεπληρώσει το δάνειο στο ΔΝΤ, θα ήταν αρνητική.

Πηγές στην Αθήνα σημείωναν επίσης, ότι με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την παροχολογία Τσίπρα, τυχόν ελληνικό αίτημα θα άνοιγε την συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρισκόταν απολογούμενος, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα
Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup. Και αυτό γιατί η Έκθεση Ενισχυμένης εποπτείας θα απασχολήσει το Euro Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι το θέμα Ελλάδα ήταν εκτός της αυριανής ατζέντας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο την Παρασκευή, το θέμα Ελλάδα θα συζητηθεί, στα πλαίσια του Ecofin και του διαλόγου για την δημοσιονομική εποπτεία ανά την Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα μετάσχει στην αυριανή σύνοδο. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών, να του ζητήσουν εξηγήσεις για την «παροχολογία» Τσίπρα, υπό το φως και της Εκθεσης της Κομισιόν που βλέπει τρύπα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή:iefimerida.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr