Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την τοξικότητα στον ελληνικό αθλητισμό επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, λίγες ώρες πριν τη σημαντική συνάντηση που έχει οριστεί για την Τρίτη (04/06/2025) με τους επικεφαλής των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, στον απόηχο των σοβαρών εντάσεων που στιγμάτισαν τον πρόσφατο τελικό της Basket League.

Μιλώντας στην εκπομπή "Live News" του Νίκου Ευαγγελάτου, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως η πολιτεία αναμένει και από τις δύο πλευρές να δώσουν το "παρών", υπογραμμίζοντας πως αν η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά.

«Οι δηλώσεις μεταβάλλονται, όπως έγινε και με τον κ. Γιαννακόπουλο – ελπίζουμε σε ανάλογη στάση και από τον Ολυμπιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε ήδη επικοινωνία με το γραφείο του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και διαβεβαίωση πως θα παραστεί.

Σχετικά με τυχόν ποινές σε περίπτωση απουσίας από τη συνάντηση, ο κ. Βρούτσης ήταν ξεκάθαρος: «Καμία ομάδα δεν θα τιμωρηθεί ατομικά. Η τιμωρία θα είναι η μη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος», επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ένα σοβαρό πλήγμα για το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο δεν αξίζει να συνεχίσει με τέτοια εικόνα απαξίωσης.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει κρίσιμα μέτρα κατά της βίας, όπως η καθολική τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, φέρνοντας σημαντική πρόοδο στον χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Ωστόσο, έκανε λόγο για νέα μορφή τοξικότητας, η οποία δεν προέρχεται από τις εξέδρες, αλλά από διοικητικά στελέχη των συλλόγων. 

«Το τελευταίο περιστατικό δεν αφορά οπαδική βία. Πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων που ηγούνται του μπάσκετ, και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό», ανέφερε με έμφαση.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως έχει ήδη υπογράψει την αναβολή του προγραμματισμένου αγώνα, εν αναμονή της συνάντησης των δύο πλευρών. Παράλληλα, έκανε λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανακοινώνοντας πως ως τα τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της “τοξικής συμπεριφοράς” στον αθλητισμό, ειδικά σε διοικητικό επίπεδο.

Στο ζήτημα της οικονομικής ζημίας από πιθανή διακοπή του πρωταθλήματος, ο υπουργός στάθηκε στην προτεραιότητα της ασφάλειας, υπενθυμίζοντας πως ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και στο παρελθόν, με κλειστά γήπεδα για δύο μήνες.

«Η Πολιτεία δεν διστάζει. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του αθλητισμού, η οικονομική διάσταση έρχεται δεύτερη. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα από τον Φεβρουάριο του 2024 και αυτή την πορεία δεν θα την εγκαταλείψουμε», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε για ακόμη μια φορά τις δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σημειώνοντας πως μόνο με διάλογο και συνεργασία μπορεί να σταλεί μήνυμα ενότητας και ευθύνης προς την αθλητική κοινότητα και την κοινωνία.