Με το βλέμμα στις θηριωδίες της Χαμάς στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς αναλυτές συνδέουν, το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερο τον τρόπο δράσης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης με το Ισλαμικό Κράτος. Άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε κάτι ανάλογο κατά τη συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, από το Τελ Αβίβ από όπου παρομοίασε τις επιθέσεις της Χαμάς με τα πιο σοβαρά πλήγματα που προκλήθηκαν από την ISIS.

Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρισης και με πολλούς να αναρωτιούνται ποια οργάνωση είναι πιο επικίνδυνη για τον κόσμο, πρώην αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών εξηγεί στο δίκτυο Sky News γιατί η εκδίωξη της Χαμάς από τη Γάζα είναι πιο δύσκολη επιχείρηση από τη μακροχρόνια μάχη που δόθηκε για την απαλλαγή των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ και συγκεκριμένα από τη Μοσούλη.

«Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για να ''εξουδετερωθεί'' η Χαμάς από τη Γάζα είναι από πολλές απόψεις παρόμοιες με τις προκλήσεις που είχε η επιχείρηση απαλλαγής της ISIS από τη Μοσούλη. Όμως οι μικές διαφορές κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη για τον ισραηλινό στρατό» επισημαίνει ο πρώην αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

ISIS - Ιράκ 2014

Υπολογίζεται ότι 1.500 τρομοκράτες της ISIS κατέλαβαν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης πόλης του Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014. Πολλοί κάτοικοι έφυγαν τότε, άλλοι όμως έμειναν πίσω υπομένοντας το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε την απελευθέρωση της πόλης από τα ανατολικά και τελικά την ανακατέλαβε τον Ιούνιο του 2017.

Η ISIS, όμως, δεν ενσωματώθηκε στον πληθυσμό με τον τρόπο που η Χαμάς ενσωματώθηκε στη Γάζα για πολλά χρόνια κι ενώ ο παλαιστινιακός πληθυσμός εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί.

Οι παράπλευρες απώλειες και οι ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο είναι πιο σοβαρές επί εποχής θηριωδιών Χαμάς παρά επί ISIS.

Η άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο οργανώσεις είναι ότι η Χαμάς είχε πολύ περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για τα χτυπήματά της. Είχε επίσης υιοθετήσει τακτικές που εφάρμοσαν οι τρομοκράτες της κατά την αιματηρή επιχείρηση στη Τζενίν στη διάρκεια της μάχης το 2002, σημειώνει ακόμη ο Βρετανός ειδικός.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τη Χαμάς, καθώς είδε τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό τακτικών αντάρτικου, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και στρατηγικών αστικού πολέμου εναντίον των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας με κάποια επιτυχία» προσθέτει δε.

Έκτοτε η Χαμάς έχει αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις μεθόδους της για να προβαίνει σε πιο ευρείας κλίμακας και αιφνιδιαστικά χτυπήματα.

Ο ισραηλινός στρατός, καταλήγει ο Βρετανός πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα και τη δράση του, όμως θα αφήσουν πίσω μεγάλο αριθμό θυμάτων στις τάξεις του.