Το τι ακριβώς έγινε στο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ Αχλι, όπου το βράδυ της Τρίτης η έκρηξη, σύμφωνα με τη Χαμάς, σκότωσε αδιακρίτως περισσότερους από πεντακόσιους ανθρώπους, παιδιά, νέους, γέρους, ανάπηρους, πλέον είναι μάλλον ξεκάθαρο. Η δολοφονική αυτή ενέργεια, ανεξάρτητα από το εάν συνέβη από λάθος –σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή–, οφείλεται αποκλειστικά στους τρομοκράτες της Χαμάς και σε ουδεμία ενέργεια των ισραηλινών δυνάμεων. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα, πάντως, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αλληλοκατηγορούνταν ως υπαίτιοι.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών, έσπευσαν να κατηγορήσουν ευθέως το Ισραήλ για τη φρικτή αυτή ενέργεια που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Από την πρώτη στιγμή, η Χαμάς, οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά και άλλες χώρες κατηγόρησαν το Ισραήλ για την έκρηξη, στην οποία η Χαμάς λέει ότι σκότωσε 500 ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά και όσο περνούσαν οι ώρες, άρχισαν να διαφαίνονται οι πραγματικές διαστάσεις της τραγωδίας. Το Ισραήλ, αργά το βράδυ της Τρίτης, ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ρουκέτα με «υπογραφή»

Η ηγεσία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, αποδεικνύεται ότι ένας πύραυλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, που εκτοξεύτηκε από νεκροταφείο, προσγειώθηκε στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου.

Το πρωί της Τετάρτης οι επικεφαλής των IDF έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν και ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι η εκτόξευση έγινε από το εσωτερικό της Γάζας και όχι από την πλευρά του Ισραήλ. Επίσης, στο υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινοί είναι εμφανές ότι επλήγη ο χώρος στάθμευσης του νοσοκομείου, χωρίς, όμως, να προκαλέσει ιδιαιτέρως εκτεταμένες καταστροφές ή καταρρεύσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, κάτι που θα συνέβαινε σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι «την Τρίτη στις 18:59 τοπική ώρα εκτοξεύτηκε “συστοιχία περίπου 10 ρουκετών” από την οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Περίπου την ίδια ώρα υπήρξαν αναφορές για έκρηξη στο νοσοκομείο». Είπε ακόμα ότι βάσει της ανάλυσης των εναέριων πλάνων που είχαν στη διάθεσή τους, η έκρηξη «με απόλυτη βεβαιότητα» προκλήθηκε από πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Χαγκάρι είπε ότι η «μόνη τοποθεσία που υπέστη ζημιές» ήταν ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από το νοσοκομείο, «όπου μπορούμε να δούμε σημάδια καύσης» – και υποστήριξε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα θα είχαν προκαλέσει πιο σημαντικές συνέπειες, όπως «κρατήρες και δομικές ζημιές», οι οποίες δεν διακρίνονται στο υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές.

Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης, του Λιβάνου, του Ιράκ, του Ιράν και της Τυνησίας.

Οργή από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την οργή του για την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας και δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην ομάδα εθνικής ασφάλειας να συγκεντρώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς είχε συμβεί. «Είμαι εξοργισμένος και βαθιά λυπημένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο και τις τρομερές απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκλήθηκαν», είπε ο Μπάιντεν την ώρα που ταξίδευε για το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται απερίφραστα την προστασία της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και πενθούμε για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους».

Μητσοτάκης: Προστασία αμάχων

«Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβα με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, ανέφερε ότι η λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να επιμείνει στην «αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις».