Αλκοόλ, σεξ και μοναξιά: Οπως φαίνεται, δεν υπήρχε κάτι σάπιο μόνο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αλλά και στο βασίλειο της πατρίδας του Σαίξπηρ – τουλάχιστον αν πιστέψει κανείς όσα γράφει στο βιβλίο της η Σάσα Σουάιρ, σύζυγος του πρώην βουλευτή των Τόρις Σερ Χιούγκο Σουάιρ, η οποία εμφανίζεται εξαιρετικά αποκαλυπτική τόσο για τον σημερινό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη σχέση του με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς όσο και για έναν πρώην πρωθυπουργό που ήταν ήδη γνωστός για τον φοιτητικό έκλυτο βίο του, τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Η συγγραφέας δεν φαίνεται να έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση ούτε την Τερίζα Μέι, τη διάδοχο του Κάμερον και προκάτοχο του Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Δεν είχε ούτε μια αυθεντική ιδέα στο κεφάλι της. Δεν είχε και φίλους» γράφει.
Το βιβλίο τιτλοφορείται «Ημερολόγιο της συζύγου ενός βουλευτού: Μέσα και έξω και από την εξουσία» και προκάλεσε αρκετή αμηχανία στους κύκλους της εξουσίας και ακόμη περισσότερη σε αυτούς που μνημονεύει. Για τον βρετανικό Τύπο, πάλι, και ακόμη περισσότερο για τα ταμπλόιντ, το πόνημα της συζύγου είναι από εκείνα που φτιάχνει το κέφι και της τελευταίας αίθουσας σύνταξης. Οι Τάιμς, για παράδειγμα, προσέφεραν στους αναγνώστες της εκτενή αποσπάσματα από τα οποία μπορεί να πληροφορηθεί κανείς πως ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός του δημοψηφίσματος για το Brexit, όχι μόνο έκανε κατάχρηση αλκοόλ στις δύσκολες στιγμές της θητείας του, αλλά επιπλέον ήταν έρμαιο, όπως υποτίθεται πως το είχε θέσει ο ίδιος, των σεξουαλικών του ορμονών.
Η Σάσα Σουάιρ ισχυρίζεται πως ήταν παρούσα στην εξοχική κατοικία του Οξφορντσάιρ το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016. Λέει λοιπόν πως ο Κάμερον, υποστηρικτής του Remain σε ένα δημοψήφισμα που επικράτησε το Brexit, κατανάλωσε αρκετά μπουκάλια κρασί για να απαλύνει τον πόνο της ήττας που υπέστη, ενώ κάπνισε άλλα τόσα πούρα. Συγχρόνως δεν έπαψε στιγμή να καταφέρεται, μάλλον όχι και πολύ κομψά, κατά του Μπόρις Τζόνσον και του σημερινού υπερυπουργού του Μάικλ Γκόουβ, οι οποίοι είχαν εκστρατεύσει υπέρ του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Κάμερον αισθανόταν «προδομένος» από τους δυο συντρόφους του στους Τόρις, ενώ και η σχέση του με τη σύζυγό του δεν φαίνεται να ήταν απολύτως αρμονική. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η Σαμάνθα Κάμερον κατάφερε να σταθεί πλάι στον σύζυγό της όταν εκείνος ανακοίνωνε την παραίτησή του «μόνο αφού ήπιε ένα μεγάλο ποτήρι Negroni, ενώ εκείνος στεκόταν όσο πιο μακριά γινόταν μην αντέχοντας τη μυρωδιά του τζιν».
Η ίδια η Σάσα λέει πως όχι μόνο μία αλλά περισσότερες φορές έγινε αντικείμενο του πόθου για τον πρώην πρωθυπουργό. «Περπατούσαμε σε ένα μονοπατάκι στις ακτές της Κορνουάλης», γράφει, «όταν κάποια στιγμή ο Ντέιβιντ μου λέει: «Σε παρακαλώ, απομακρύνσου, το άρωμά σου τρελαίνει τις ορμόνες μου, δεν θα το είχα σε τίποτε να σε σύρω σε μια γωνιά και να κάνω σεξ μαζί σου». Σε ορμονικά πιο χαλαρές στιγμές και στο τραπέζι του κοινού τους δείπνου, ο Κάμερον θα αποκάλυπτε στο ζεύγος Σουάιρ πικάντικες σκηνές από τις επίσημες επισκέψεις του σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου.
Στη Ρώμη, για παράδειγμα, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξενάγησε τον Κάμερον «σε αυτό που αντιστοιχεί σε εμάς στην Ντάουνινγκ Στριτ 10», όπως γράφει η Σάσα. «Κάποια στιγμή ο Ντέιβιντ μας είπε πως ο ιταλός πρωθυπουργός του έδειξε την κρεβατοκάμαρα και πως εκεί υπήρχε ένας καθρέφτης αναγεννησιακού στυλ όπου από την άλλη πλευρά μπορούσες να δεις αυτό που συνέβαινε μέσα στην κρεβατοκάμαρα. «Δεν είχαν ταινίες πορνό την εποχή εκείνη, έτσι δεν είναι;» είχε σχολιάσει ο Ντέιβιντ».
Αναφορές υπάρχουν και για τον Μπόρις Τζόνσον. Η εικόνα που περιγράφει η Σάσα Σουάιρ είναι πολύ διαφορετική από αυτή που δείχνει να διατηρεί ο σημερινός πρωθυπουργός δημοσίως. «Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ένας άνθρωπος βαθιά θλιμμένος μέσα του και μόνος» υποστηρίζει η συγγραφέας. Αντίθετα, η πρωθυπουργική σύντροφος Κάρι Σίμοντς, με την οποία ο Τζόνσον απέκτησε πρόσφατα έναν γιο, είναι «μια αλεπού γεμάτη ενέργεια».
Αν όμως το ένα ερώτημα είναι ποιες απ’ όλες αυτές τις αποκαλύψεις αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και ποιες ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, το άλλο είναι ποιος είναι ο λόγος που ώθησε τη Σάσα Σουάιρ να γράψει αυτό το βιβλίο. Η απάντηση, γράφει η Τζέινι Ράσελ στους Τάιμς, βρίσκεται θαμμένη κάπου στο τέλος των ημερολογίων της Σάσα. Αφού ευχαριστεί ως μη όφειλε τον ατζέντη της και την οικογένειά της, απευθύνεται σε όλους εκείνους τους ισχυρούς των οποίων τα λόγια, τα συναισθήματα, οι αδυναμίες, οι θρίαμβοι και οι ήττες τους μετατράπηκαν σε υλικό για το βιβλίο της: «Σε όλους τους Κάμερον που δεν θα με μνημονεύσουν στα απομνημονεύματά τους ή θα με απομνημονεύσουν λίγο. Αυτή είναι η ανταπόδοσή μου!».
Τα νεγκρόνι της οργής
«Βραδιά δημοψηφίσματος. Μέχρι τις 5 π.μ., έχουν όλα τελειώσει. Ξυπνώ τον X [σ.σ.: τον σύζυγό της, και πρώην υπουργό των Τόρις, σερ Χιούγκο Σουάιρ] για να του πω ότι χάσαμε, και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο Λονδίνο να στηρίξουμε τον Ντέιβ [τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον]. Ενώ είμαστε στο τρένο, ο Ντέιβ κάνει την ομιλία παραίτησής του. Η Σαμ [η σύζυγός του, Σαμάνθα Κάμερον] κλαίει-αργότερα μου λέει ότι δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε να βγει εκεί έξω χωρίς να πιει πρώτα ένα πελώριο νεγκρόνι [κοκτέιλ με τζιν, κόκκινο βερμούτ και καμπάρι]. Οταν μπήκαν ξανά μέσα, ο Ντέιβ μοιάζει να αναπήδησε μυρίζοντας το τζιν στην ανάσα της.
Ο X στέλνει μήνυμα στον Ντέιβ και του λέει ότι είμαστε εδώ αν θέλει να του φτιάξουμε το κέφι. Εκείνος του απαντά με μήνυμα και μας ζητάει να βρεθούμε στου Ντιν με δύο χονδρά Cohibas και πολύ ποτό.
Ο Ντέιβ δεν είναι εκεί όταν φτάνουμε, είναι όμως η Σαμ. Είναι συντετριμμένη – όχι για την αποχώρηση του Ντέιβ, αλλά για την “ηλίθια” απόφαση που έχει πάρει η χώρα. Μου λέει πως έχει τρελαθεί από ανησυχία, και δεν ξέρει κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει τη ζωή της ως είχε. Της λέω πως όλα θα πάνε καλά. Μέσα μου, είμαι ήπια ενθουσιασμένη με το Brexit.
Όταν φτάνει ο Ντέιβ, φτιάχνει ένα φονικό νεγκρόνι πριν προχωρήσουμε σε ατελείωτα μπουκάλια κρασί, ουίσκι και μπράντι. Στη διάρκεια του δείπνου, είναι έξω φρενών, και ο θυμός του απευθύνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Μάικλ [Μάικλ Γκόουβ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης]. Οσο για τον Μπόρις, λέει πως όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τις ηγετικές φιλοδοξίες του και ότι απεχθάνεται την έλλειψη ιδεολογίας του, κάτι που είναι λιγάκι ειρωνικό. Ο Ντέιβιντ μάς λέει πως ακόμα και όταν άλλαξε πλευρά, ο Μπόρις του έλεγε μέσω μηνυμάτων ότι το Brexit “θα συνθλιβόταν σαν τον φρύνο κάτω από τη σβάρνα” και ότι ο ίδιος (ο Ντέιβιντ) θα επιβίωνε».
Τα μπισκότα της Αυτού Υψηλότητας
«Ο μπάτλερ έρχεται φέρνοντας τσάι και μπισκότα Duchy Originals, και κάθονται όλοι στις θέσεις τους.
Αυτού υψηλότης: “Σας αρέσουν τα μπισκότα:”.
[Χιούγκο ΣουάιρΙ: “Ω ναι, είναι πολύ ωραία, υψηλότατε”.
“Εγώ τα φτιάχνω, ξέρετε”.
“Τα φτιάχνετε;”.
“Ναι, έχουμε ολόκληρους διαδρόμους στα σούπερ μάρκετ σε αυτή τη χώρα. Είναι πολύ δημοφιλή εδώ, ξέρετε, πολύ δημοφιλή”.
“Ναι, είναι πολύ νόστιμα”.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας γυρίζει στον γραμματέα του: “Πρέπει να του δώσουμε ένα πακέτο να πάρει σπίτι μαζί του”».
Η μικρή νυφίτσα του Κοινοβουλίου
«Τρομπέτες, κόκκινα χαλιά, μία μετακίνηση με άμαξα μέχρι τη λεωφόρο Μολ μαζί με κινέζους αξιωματούχους με μπλε κοστούμια που διηύθυναν πειθήνιους Κινέζους εκπατρισμένους οι οποίοι ανέμιζαν ενθουσιωδώς σημαιάκια. Ο επίσημος λόγος ενώπιον του Κοινοβουλίου είναι σκέτο τσίρκο. Αυτή η μικρή νυφίτσα ο Μπέρκοου μπήκε μέσα μαζί με τον κινέζο πρωθυπουργό κι έπειτα, μη χάνοντας ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή, μίλησε πομπωδώς για το πόσους ασιάτες ηγέτες είχε καλωσορίσει στο Κοινοβούλιο και τι σπουδαίοι πρωταθλητές της δημοκρατίας ήταν, με τελευταία ανάμεσά τους την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι της Μιανμάρ. Ο Ντέιβ έδειχνε έξαλλος καθώς ο Μπέρκοου του έκανε κήρυγμα για το πώς ο κόσμος παρακολουθούσε τον ίδιο και την Κίνα. Για να είμαι δίκαιη με το μικρό φρικιό, είναι υποστηρικτής του Δαλάι Λάμα».
Ενας γυναίκας με… μεγαλείο ψυχής
«Ο Μπόρις είναι, από πολλές απόψεις, ένα νησί, ένα περιστρεφόμενο, τρελό νησί. Τα καταφέρνει βάζοντας πολύ ικανούς ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά, και τις λεπτομέρειες. “Ο Κάμινγκς είναι ένας εξαιρετικός τύπος, έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα εδώ τώρα”. Η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα διαφορετική καθώς μπαίνεις στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ολοι χαμογελούν, παρότι βρίσκονται στην πτέρυγα των μελλοθανάτων. Και παρ’ όλο που είναι ένα νησί δείχνει, όπως και ο Τραμπ, να είναι πολύ περισσότερο σε επαφή με τον λαό και τις επαρχίες. Δεν ξέρω τι θα του συμβεί, γιατί τους πολιτικούς τους φτιάχνουν τα γεγονότα, έχω όμως αλλάξει άποψη για εκείνον. Ναι, είναι ένας γυναικάς, αλλά έχει ένα μεγαλείο ψυχής, μια γενναιοδωρία πνεύματος, μία θέληση να πιστεύει το καλύτερο για τους ανθρώπους, μία έλλειψη μικροπρέπειας και φθόνου που είναι μάλλον ασυνήθης στην πολιτική, και το καλύτερο από όλα. μία υπέροχα κωμική θεώρηση της ανθρώπινης συνθήκης. Δεν είναι σαν κανέναν άλλο πολιτικό που έχω συναντήσει, και έχω συναντήσει πολλούς».
Των Περικλή Δημητρακόπουλου και Κίττυς Ξενάκη από Τα Νέα