Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.
«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός.
«Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.
Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.
Στην Αυστραλία
H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής ανησυχούν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και ο κορωνοϊός να γίνει περισσότερο μεταδοτικός, καθώς διαθέτει «έναν ασυνήθιστο καταιγισμό» παραλλαγών.
Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.
Η Αυστραλία στις αρχές του μήνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα διεθνή σύνορα της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της να επιστρέψουν στη χώρα χωρίς υποχρέωση καραντίνας μετά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μολύνσεις για το μεγαλύτερο διάστημα του 2021, μέχρι το ξέσπασμα στα τέλη Ιουνίου της παραλλαγής Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μετάδοση, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος εξαπλώθηκε ταχύτατα στα ανατολικά της χώρας. Περίπου 205.000 περιστατικά μόλυνσης και 1.985 θάνατοι έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, αριθμοί χαμηλότεροι από αρκετές άλλες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο.
Πολλές μεταλλάξεις
Σημειώνεται ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19 που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης spike, έχει χαρακτηριστεί ως B.1.1.529, ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα, και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους.
Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική. Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός – τρία στη Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ – είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Οι μεταλλάξεις είναι οι: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F.
Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού, αλλά ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του στελέχους θα μπορούν να εξαχθούν μόνο αν πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.