Η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στη Βραζιλία, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα με την καθιέρωση της «εθνικής ημέρας Έλληνα μετανάστη». Η πρωτοβουλία αυτή, που ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, έπειτα από την κύρωση σχετικού νόμου από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Η πρώτη επέτειος αποτελεί ορόσημο μνήμης και ευγνωμοσύνης
Η πρώτη επέτειος της «Dia Nacional do Imigrante Grego» τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Βραζιλίας. Παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο εισηγητής του νόμου και βουλευτής Zacharias Calil, οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων της χώρας και ο Έλληνας πρεσβευτής στην Μπραζίλια, Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης.
Στην εισήγησή του, ο κ. Calil, γνωστός παιδοχειρουργός και πολιτικός με συρολιβανέζικες ρίζες, εξήρε τη συνεισφορά των Ελλήνων μεταναστών, τονίζοντας πως η Βραζιλία, μια χώρα ανοιχτή στους μετανάστες, εμπλουτίστηκε πολιτιστικά και αναπτύχθηκε χάρη στις προσπάθειες πολλών λαών. Οι Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν στη χώρα από τα μέσα του 19ου αιώνα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Βραζιλίας, ενσωματώθηκαν αρμονικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της.
Το πρώτο «κύμα» μετανάστευσης στη Βραζιλία
Η πρώτη φάση της ελληνικής μετανάστευσης ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας της Βραζιλίας, με την άφιξη οικογενειών όπως οι Καλόγερα από την Κέρκυρα το 1841. Ο Joao Batista Calogeras, επικεφαλής αυτής της οικογένειας, ανέλαβε υψηλές θέσεις στην αυτοκρατορική διοίκηση, ενώ ο εγγονός του, Joao Pandia-Calogeras, κατέγραψε ιστορική πορεία ως Υπουργός Πολέμου, Γεωργίας, και Οικονομικών.
Συνολικά, περίπου 30.000 Έλληνες έχουν εγκατασταθεί στη Βραζιλία τα τελευταία 170 χρόνια. Η 21η Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για τον εορτασμό της «Εθνικής Ημέρας Έλληνα Μετανάστη», καθώς συνδέεται με την ίδρυση της πρώτης οργανωμένης ελληνικής κοινότητας στη Φλοριανόπολις, το 1883.
Η καθιέρωση αυτής της ημέρας δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στους Έλληνες μετανάστες, αλλά και έναν τρόπο ενίσχυσης της πολιτισμικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας.