Αιχμές κατά του αντιπάλου στις πρόσφατες εκλογές για την προεδρία της Βραζιλίας και πρώην προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, άφησε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα.

Ο αριστερός πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του δεξιού πολιτικού με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές, ενώ υποσχέθηκε ότι οι Αρχές θα βρουν τους χρηματοδότες των «μπολσοναριστών».

Ο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε απόψε την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τους «βάνδαλους φασίστες», όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν. Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Τέξας και πρόκειται αύριο να μεταβεί στο Μεξικό, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Βραζιλία. Η στήριξη των ΗΠΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας είναι «αταλάντευτη», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Μπραζίλια.