Ο ρόλος της ψηφιακής μετάβασης στις δημοκρατικές διεργασίες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Digital Technologies and the Stakes for Representative Democracy», το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής και θα ρίξει την αυλαία του, με μια συνεδρία, στον χώρο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.
«Τα τελευταία χρόνια η αναγκαιότητα, αλλά και τα όρια της λεγόμενης «ψηφιακής μετάβασης» αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα στην δημόσια συζήτηση σχετικά με την διακυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποιο είναι το μέλλον της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Έχει ξεπεραστεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία; Πώς οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα τεχνολογική και κοινωνική πραγματικότητα; Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της τεχνολογίας στις δημοκρατικές διεργασίες, η τεχνητή νοημοσύνη, ο βαθμός επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εκλογική συμπεριφορά ψηφοφόρων και πολιτικών, τα ζητήματα διαφάνειας και η ανάγκη προσαρμογής στην νέα ψηφιακή εποχή συνιστούν καίρια αντικείμενα προβληματισμού», αναφέρει το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνει ότι στόχος του συνεδρίου είναι μέσα από τον διάλογο ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους κοινοβουλίων να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την ως τώρα διαχείριση και να προταθούν άξονες προσέγγισης για το μέλλον.
Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, oμότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου.
Μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι:
– Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Eschel Alpermann, Επικεφαλής, Μονάδα Στρατηγικής και Καινοτομίας, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Marion Guillart, Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Θεόδωρος Καραπιπέρης, πρώην Επικεφαλής, Μονάδα Διερεύνησης Επιστημονικών Προοπτικών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
María López Moreno de Cala, Διευθύντρια, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, Ισπανία
Bruno Dias Pinheiro, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας στην Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC)
Giovanni Rizzoni, Επικεφαλής, Ερευνητική Υπηρεσία, Βουλή των Αντιπροσώπων, Ιταλία
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Η γλώσσα συνεδρίου θα είναι Αγγλική. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με την επίδειξη ταυτότητας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το συνέδριο και μέσω του WebEx ή μέσω WebTv.