Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και θα ολοκληρωθεί με την αποψινή ψηφοφορία. Χθες η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησε σε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Είχε προηγηθεί η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, με τον δεύτερο να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «γονατογράφημα». Βγάλατε έξω δολοφόνους, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς κριτήριο, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γιώργος Φλωρίδης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο. «Τι μας είπε σήμερα; Γιατί αυξάνετε τα όρια κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια; Γιατί οι βιαστές ανηλίκων πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα», συνέχισε για να συμπληρώσει: «Αυτά υπερασπίζεστε σήμερα, μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυση είναι πάρα πολύ κοντά. Όχι γιατί η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, όταν αρχίσει και πλακώνεται, αλλά γιατί σας οδηγεί σε αυτό ο ελληνικός λαός».

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Οι νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο προβλέπουν:

-Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.

-Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

-Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.

-Ορίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Γιώργος Φλωρίδης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός Συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ' ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.