Πρωτοβουλία με την οποία δίνεται η δυνατότητα απόκτησης υπηκοόοτητας σε χιλιάδες μετανάστες που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκαλώντας την οργή του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ όσοι διαμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανό πολίτη θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα χωρίς να χρειάζεται πρώτα να βγουν από τη χώρα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. «Το μέτρο αυτό θα προστατεύσει περίπου μισό εκατομμύριο συζύγους Αμερικανών πολιτών και περίπου 50.000 παιδιά μεταναστών ηλικίας κάτω των 21 ετών», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

Ο Μπάιντεν επιθυμεί, επίσης, να επιταχύνει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για εργασία για μετανάστες που έχουν λάβει δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και τους έχει προταθεί θέση εργασίας στη χώρα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν ότι, αν εκλεγεί «αυτό το παράνομο νομοσχέδιο αμνηστίας θα σκιστεί και θα πεταχτεί την πρώτη ημέρα». Ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι τροφοδοτεί τους φόβους των Αμερικανών και χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις του ότι οι μετανάστες είναι ζώα που μολύνουν το αίμα των ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι ειπώθηκε, αλλά όντως έχει πει αυτά τα πράγματα δυνατά. Και είναι απαράδεκτο.  Δεν με ενδιαφέρει να παίξω μικροπολιτικά παιχνίδια με τα σύνορα ή τη μετανάστευση. Με ενδιαφέρει να διορθώσω» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.