Τη σημασία εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, καθώς και της δυνατότητας επέκτασής της και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.
Μιλώντας στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μακάριος Λαζαρίδης αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που συμπληρώνονται φέτος. «Θα τιμήσουμε τη σημαντική αυτή επέτειο με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με έντονο το συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό της αποτύπωμα: Παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα σε όλους, εντός και εκτός των συνόρων, να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα», σημείωσε.
Είναι - όπως είπε - «το ύψιστης σημασίας νομοθέτημα που συζητάμε σήμερα εδώ, στο ναό της Δημοκρατίας. Μια γενναία θεσμική παρέμβαση που θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα πολύ νωρίτερα και πρακτικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που προσέρχονται στις κάλπες. Αυτών - το ξεκαθαρίζουμε προς αποφυγήν παρερμηνειών - οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι «η επιστολική ψήφος, που έχει ήδη καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επί της ουσίας αποτελεί έναν τρόπο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Μια τολμηρή μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας, δίνοντας την ευχέρεια σε όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, να το ασκήσουν χωρίς πρόβλημα».
Η καθιέρωση αυτής της ψήφου, ανέφερε, «τυγχάνει και της απόλυτης αποδοχής των Ελλήνων του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπρόσωποι αυτών που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ζήτησαν το σύστημα αυτό να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, προς διευκόλυνση των αποδήμων. Έτσι, θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να υπερψηφίσουμε την σχετική τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές».
Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου δεν χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, αλλά διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου. Μέλημά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια διευρυμένη κοινωνική και πολιτική συμμαχία σε ένα ζήτημα το οποίο ασφαλώς είναι πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία επί του νομοσχεδίου και της τροπολογίας είναι βέβαιο ότι θα αποτυπώσει εμπράκτως την πολιτική ωριμότητα του καθενός. Έκαστος αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα λογοδοτήσει στους αποδήμους και στην ιστορία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή προσδοκάμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξετε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας».