Τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 (Πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων) και εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/903 (Κανονισμός για τη διαλειτουργική Ευρώπη) εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πράξη για τη διακυβέρνηση των δεδομένων επιδιώκει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην κοινοχρησία δεδομένων, την ενίσχυση των μηχανισμών για την αύξηση της διαθεσιμότητας δεδομένων και την υπέρβαση των τεχνικών εμποδίων στην περαιτέρω χρήση των δεδομένων.

Η πράξη για τη διακυβέρνηση των δεδομένων θα στηρίξει επίσης τη δημιουργία και την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων σε στρατηγικούς τομείς, με τη συμμετοχή τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων φορέων, σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η γεωργία, η κινητικότητα, η χρηματοδότηση, η μεταποίηση, η δημόσια διοίκηση και οι δεξιότητες.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η Πράξη επιδιώκει τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου ανταλλαγής δεδομένων και καθορισμού κάποιων βασικών απαιτήσεων για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για την κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ τομέων και κρατών μελών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, εισάγοντας ταυτόχρονα την έννοια της περαιτέρω χρήσης δεδομένων, δηλαδή τη χρήση δεδομένων για εμπορικούς ή μη σκοπούς πέρα από τον αρχικό σκοπό τους, καθώς και την έννοια του αλτρουισμού των δεδομένων, για σκοπούς γενικού συμφέροντος.

Η Πράξη θέτει το πλαίσιο και θεσπίζει τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του Δημοσίου και προστατεύονται νομικά, ιδίως ως προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα που καλύπτονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας («προστατευόμενα δεδομένα»), ρυθμίζοντας την ακολουθούμενη διαδικασία μέσω ενός ενιαίου σημείου πληροφόρησης.

Περαιτέρω, η Πράξη προβλέπει υπηρεσία διαμεσολάβησης δεδομένων, καθώς και οργανώσεις αλτρουισμού δεδομένων, ώστε να υποστηριχθεί και να διευκολυνθεί η παροχή των δεδομένων από το υποκείμενο ή τον κάτοχο αυτών (κοινοχρησία).

Ένα ακόμα βήμα για την ψηφιακή Ελλάδα του μέλλοντος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. «Το σχέδιο νόμου θεσπίζει σοβαρές αλλαγές και ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να καταστεί μια ασφαλής και δυναμική οικονομία δεδομένων μέσα σε μια ευρύτερη οικονομία δεδομένων. Καθιερώνεται η υποχρέωση της πολιτείας να εκπονεί και να υλοποιεί μια συνεκτική εθνική στρατηγική, για τα δεδομένα του δημοσίου τομέα. Θεσπίζεται η συντονιστική επιτροπή για τα δεδομένα του δημοσίου τομέα και συνολικά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει, ως ο κινητήριος μοχλός, ρόλο για την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, ενώ παράλληλα διασφαλίζει πλήρως την προστασία των πολιτών», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.