Συνολική νομοθετική παρέμβαση για την αποτροπή της οπαδικής βίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Καταβάλλουμε μια προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο και μετά. Διαπίστωσα ότι πραγματικά υπήρχε κενό και στις κάμερες. Η νομοθεσία, που ακούω πολλούς συναδέλφους να λένε ότι υπήρχε και για τις κάμερες και για την ταυτοπροσωπία, δεν υπήρχε. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως, ήταν ανεπαρκής, πλημμελής, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και γι' αυτό δεν υπήρχαν κάμερες στον βαθμό που θα έπρεπε για να υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία: «Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο, με νομοθετική διάταξη, το επόμενο διάστημα. Λυπάμαι που το λέω, ο νομοθέτης τότε ήθελε να κάνει κάτι με τις κάμερες. Δεν τα κατάφερε, γι΄αυτό και δεν λειτούργησε το σύστημα».
Όσον αφορά στο «κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας» ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε, τότε, την κάρτα του φιλάθλου. Δεν πέτυχε. Ήταν ατελέσφορη. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Η πρόθεσή του ήταν αγνή, στη σωστή κατεύθυνση και καλή. Ήταν όμως ατελέσφορο. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Σκεφτείτε ότι στον νόμο Κοντονή είχαμε 17 αναβολές και παραπομπές στο μέλλον για την υλοποίηση του νόμου. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Φέρνουμε νέα νομοθεσία. Για την ταυτοπροσωπία, πλέον μας βοηθάει η τεχνολογία. Θα το δείτε, στο νομοσχέδιο που έρχεται θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μετά από δεκαετίες. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο γήπεδο, με ανάλυση, όνομα, επίθετο και θέση που κάθεται».
Ακούγεται κριτική για την... κριτική
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είπε ότι ακούστηκε κριτική για την… κριτική αλλά καθόλου προτάσεις. «Η κυβέρνηση, για τον αθλητισμό, το προηγούμενο διάστημα έδωσε πόρους που δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν. Οι πόροι του 2020, τα 66 εκατομμύρια, δεν έχουν προηγούμενο. Τα λεφτά αυτά πήγαν στον αθλητισμό. Σήμερα ένα άλλο ποσό επιπλέον θα πάει στην καρδιά του αθλητισμού, στα εθνικά αθλητικά κέντρα και στις υποδομές του αθλητισμού» είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τον αθλητισμό και το έχει κάνει το πιο βαρύ ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό, σε όλη την Ευρώπη. «Το ιδιώνυμο ισχύει. Αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο. Οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες, δεν έχουν προηγούμενο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες ελέγχους, που δεν είχαν γίνει ποτέ» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη «στροφή του ΣΥΡΙΖΑ», για τις κάμερες. Υπήρχε νομοθεσία αλλά πλημμελής, επανέλαβε, γιατί «δεν είχε τη σύγχρονη τεχνολογία, δεν είχε τον αστυνομικό που έπρεπε να παρακολουθεί στοιχεία συγκεκριμένα για το ευ καλώς, τις ελλείψεις ηλεκτρονικής εποπτείας». Αυτά, είπε, πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν. «Το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, η νομοθεσία του 2015 ήθελε να την κάνει την ταυτοπροσωπία, να απαλλαγεί η αστυνομία από το βάρος να βλέπει εισιτήριο και άτομο. Το κάναμε αυτό δέκα χρόνια; Δεν έγινε. Η νομοθεσία ήταν ατελής. Δεν μπορούσε να γίνει κάρτα φιλάθλου, γι αυτό έπαιρνε αναβολές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια κυβέρνηση, γιατί δεν το κάνατε αυτό; Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, θα λυθεί μια για πάντα και δεν θα υπάρχει το βάρος της αστυνομίας να είναι στο γκισέ να παρακολουθεί ταυτότητα και εισιτήριο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού. «Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται τις κάμερες. Εμείς θα φέρουμε σύγχρονο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει και αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα» πρόσθεσε ο Γιάννης Βρούτσης για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση.
Πλεύρης: Χαίρομαι που η Αριστερά καταλαβαίνει την αξία των καμερών
«Η σκέψη και οι ευχές όλων μας είναι δίπλα στον αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως η βία έχει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση και γι' αυτό διαρκώς η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα και αυστηροποιούσε το πλαίσιο. «Μέσα σε αυτά τα μέτρα, προφανώς υπήρχαν και κενά. Με τις εξαγγελίες που γίνονται τώρα, δεν έχω ακούσει κριτική των εξαγγελιών. Ακούμε κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης. Από τη μια μας λένε ότι δεν έπρεπε να κλείσουν τα γήπεδα γιατί τιμωρούνται και αυτοί που δεν ευθύνονται και από την άλλη μας λένε γιατί κλείνουν μόνο τα γήπεδα του ποδοσφαίρου» είπε ο Θάνος Πλεύρης και αναφέρθηκε και στην επιχείρηση προσαγωγών στον αγώνα βόλεϊ, η οποία δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση αλλά σήμερα, χάρη σε αυτές τις προσαγωγές, βρέθηκε ο δράστης και έχει ομολογήσει. «Χαίρομαι που τα κόμματα της Αριστεράς καταλαβαίνουν σιγά σιγά την αξία των καμερών και των τεχνικών μέσων. Διότι αν πρέπει να πατάξεις το έγκλημα και μέσα στα γήπεδα, υπάρχουν και άλλοι χώροι που πρέπει να παταχθεί το έγκλημα και εκεί είναι μια βασική υποχώρηση από τις θέσεις που είχατε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Πρόσθεσε πως η κατάθεση φακέλων στην Εισαγγελία είναι η βέλτιστη συνεργασία που μπορεί να υπάρχει μεταξύ της εκτελεστικής και τις δικαστικής εξουσίας. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις ΠΑΕ και από όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου ότι η προστασία του προϊόντος που θέλουν να έχουν είναι να εξοβελιστούν αυτά τα στοιχεία. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει αντίπαλο την οπαδική βία και όσους τη συντηρούν. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις» είπε ο κ. Πλεύρης.