Με τη βασική μέθοδο που έχουν εξιχνιαστεί μεγάλες υποθέσεις δράσης μαφιόζικων οργανώσεων στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα ερευνηθεί –σύμφωνα με πληροφορίες– ο ογκώδης φάκελος με τις ομαδοποιημένες περιπτώσεις οπαδικής βίας από τις ελληνικές αρχές. Και η μέθοδος αυτή έχει πολύ συγκεκριμένο όνομα. Λέγεται «Follow the money» («Ακολούθησε το χρήμα»).

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Οι αστυνομικές αρχές που εμπλέκονται κατά κύριο λόγο στις έρευνες, όπως η Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η Κρατική Ασφάλεια και ορισμένες άλλες, μαζί με τις εισαγγελικές αρχές και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, φέρονται αποφασισμένες να ξετυλίξουν το κουβάρι της οπαδικής βίας στην Ελλάδα με τη δοκιμασμένη μέθοδο της αντιμαφιόζικης έρευνας. Να διευρευνήσουν, δηλαδή, το βασικό τρίπτυχο κάθε οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης: Διεύθυνση - Δομή - Χρηματοδότηση.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, μετά τις επισκέψεις των υπουργών Γιάννη Οικονόμου και Γιάννη Βρούτση, έχει στη διάθεσή της έναν πλήρη φάκελο με τα τελευταία περιστατικά οπαδικής βίας. Μεταξύ αυτών, περίοπτη θέση κατέχουν επιθέσεις σε διαιτητές επεισόδια με βόμβες μολότοφ έξω από αθλητικούς χώρους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σε σπίτια αθλητικών παραγόντων και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σύνολο υποθέσεων που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις τριάντα. Πολλές από αυτές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διασυνδέονται μεταξύ τους.

Επίσης, οι δύο υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού, αντίστοιχα, παρέδωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έναν κατάλογο με περίπου 200 ονόματα που αντιστοιχούν σε ισάριθμους χούλιγκανς οι οποίοι διαθέτουν όχι μόνο ποινική προϊστορία –και για διάφορα άλλα αδικήματα–, αλλά και ισχυρούς διακριτούς ρόλους σε καταγεγραμμένες υποθέσεις οπαδικής βίας στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Πειραιά, η ομάδα των χούλιγκαν έδρασε με συγκεκριμένο σχέδιο και οργάνωση, με αρχηγούς, εντολές, προμήθειες πυρομαχικών και εκτελεστές των εντολών, όπως φέρεται να ήταν ο 18χρονος που συνελήφθη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα απασχολήσει επισταμένως την έρευνα των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, καθώς των άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται είναι η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής περιγραφή των διαδικασιών χρηματοδότησης των εγκληματικών οπαδικών οργανώσεων. «Η καταγραφή αυτού του μηχανισμού είναι μια απολύτως δοκιμασμένη μέθοδος σε κάθε έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα, έτσι, άλλωστε, έχουν ερευνηθεί όλες οι μαφιόζικες οργανώσεις στον κόσμο», θα πει στο «Μανιφέστο» ανώτερη πηγή που συμμετέχει στις έρευνες.

«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι»

Στο θέμα της οπαδικής βίας, των μέτρων της κυβέρνησης καθώς και στον ρόλο της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στοχεύουν στην απαλλαγή του ελληνικού αθλητισμού «από τη γάγγραινα, από τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων». «Θέλω και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολο κι αν φαίνεται το εγχείρημα, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο χιλιάδες φίλαθλοι να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών που άλλοτε στοχοποιούν πολίτες και άλλοτε αστυνομικούς», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Δικαιοσύνης και στην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο αυτόν. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.