Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα rafale

by news

Η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τις 3 συμβάσεις για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας, την στήριξη των ΚΙΝΑΛ και ΕΛ. Λύσης, αλλά και τις επιφυλάξεις των υπόλοιπων κομμάτων.  

Ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος ανέπτυξε στην τοποθέτησή του τη σημασία για την πολεμική αεροπορία της εν λόγω προμήθειας λέογοντας πως της δίνει ουσιαστικά πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

« Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και με δεδομένη την προκλητική, αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε εκτενή αναφορά σε σημεία των συμβάσεων που έπρεπε να γίνουν αποκλίσεις από τη νομοθεσία.

Ωστόσο τμήμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις με τον Γ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί αλλαγές στις συμβάσεις προκειμένου να τις υπερψηφίσει. Όπως είπε, η σύμβαση που ήρθε στη Βουλή είναι «εξαιρετικά προβληματική». « Δεν είναι σαφές το τελικό κόστος, ούτε εξασφαλίζεται η ποιοτική παράδοση των υλικών, ενώ υπάρχουν διατυπώσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά την εμφάνισή τους σε σχετικές συμβάσεις», είπε.

Ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας την ξεκάθαρη θέση που είχε εκφράσει ήδη από την επιτροπή εξοπλιστικών, δήλωσε θετικός στην προμήθεια με την προϋπόθεση της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος και της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. « Το ΚΙΝΑΛ λέει ναι στις συμβάσεις για τα Rafale», σημείωσε με τον Ν. Παπαναστάση του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει: «με απόλυτη ευθύνη απέναντι στο λαό το ΚΚΕ με θέση ευθύνης καταψηφίζει τη προμήθεια».

Τέλος θετικός εμφανίστηκε ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελ. Λύσης αλλά η Σ. Σακοράφα του Μέρα25 εξέφρασε τον προβληματισμό της και δήλωσε επιφύλαξη για τη τελική στάση του κόμματός της.

Σχετικα Αρθρα