Ως ένα ακόμα βήμα στην αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση, περιέγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει θεσμικά θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και θέματα βίας, ντόπινγκ και χειραγωγημένων αγώνων.
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Αυγενάκης, είπε ότι όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση με το ν.4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχτήκαμε εντονότατη κριτική και πάρα πολλές πιέσεις, ωστόσο η αθρόα συμμετοχή στις εκλογές και η ανανέωση που επιτεύχθηκε, έδωσε την απάντηση στους “κινδυνολόγους” που μίλαγαν για αδιαφανείς διαδικασίες.
Μιλώντας για το εισαχθέν νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», ο κ. Αυγενάκης είπε ότι περιλαμβάνει:
-τον εξορθολογισμό της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων για τη δράση των φιλάθλων τους, με την επαναφορά του ιδιώνυμου, “δηλαδή, την απαγόρευση της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών για ποινικά αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις”.
-την αναδιάρθρωση-συγχώνευση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου: Συγχωνεύονται οι δύο μικρότερες κατηγορίες πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
-τη ρύθμιση θεμάτων προπονητών, με ίδρυση Εθνικής Σχολής Προπονητών και μητρώου προπονητών.
-την ασφαλιστική κάλυψη σε ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων, εθνικών κατηγοριών
-την απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη.
-νέο τρόπο αντιμετώπισης ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων μέσω της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ)
-νέο θεσμικό πλαίσιο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για τη σύνθεση της οποίας θα απαιτείται η γνώμη της Βουλής.
-κίνητρα για την αναβάθμιση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.
-τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΟΚΑΝ, με δικό του προϋπολογισμό, με δικά του γραφεία, “όπως όριζε ο WADA”.
-τον έλεγχο αθλητικών φορέων από τη ΓΓΑ για την αποφυγή φαινομένων υποβολής ψευδών στοιχείων και μη τήρηση της νομιμότητας
-την κάλυψη του πλαισίου διοργάνωσης όλων των αθλημάτων για τους 3ους παγκόσμιους αγώνες εργασιακού αθλητισμού 2021, που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο στην Αθήνα.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου είπε ότι η υποχρέωση υιοθέτησης κανονιστικού πλαισίου για τον επαγγελματικό αθλητισμό, το οποίο να είναι εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μονόδρομο και δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αντιθέσεις. Όμως, τόνισε, “όλο αυτό το διάστημα της διετίας [..] έχετε οδηγήσει τα πράγματα σε μια πρωτοφανή πόλωση, μέσα από συνεχείς νομοθετικές παλινδρομήσεις, ανακολουθία λόγων και πράξεων, λάθη και σκοπιμότητες. Έχετε [..] καταργήσει τους κανόνες καλής νομοθέτησης και έχετε επιλέξει ένα μοντέλο διοίκησης με θεσμικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, πολλές φορές γραμμένα στο πόδι, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης και μάλιστα με την επαναληπτική εισαγωγή νυχτερινών ρυθμίσεων φωτογραφικού κατά κανόνα χαρακτήρα” είπε ο κ. Μάρκου, προαναγγέλλοντας την καταψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου, την κατάθεση προτάσεων σε ορισμένα κομβικά σημεία, αλλά και την υπερψήφιση άλλων διατάξεων, Τέλος, είπε ότι είναι θετικό βήμα η ασφάλεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού, “αλλά έχετε αφήσει εκτός” πλαισίου νομοθέτησής σας το πεδίο του σχολικού αθλητισμού.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι επί της αρχής επιφυλάσσεται για την ολομέλεια, και ζήτησε να διευκρινιστεί η νομική μορφή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: “Θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή και απλά θα μεσολαβεί η γνώμη της Βουλής για τα μέλη της; ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ζήτησε τον αναλυτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη λειτουργία της “σούπερ λιγκ 2”.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Εμμ. Συντυχάκης μίλησε για μία ακόμα νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ., σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, “προκειμένου να ρυθμίσει και να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση στο χώρο που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη βία και την ασυδοσία. Αντί να φέρετε ένα νομοσχέδιο για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού και το πως θα βοηθήσουμε τους αθλητές και τους συλλόγους, μας φέρνετε ένα ακόμη νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον αθλητισμό-επιχείρηση” είπε ο κ. Συντυχάκης.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Μπούμπας, εξέφρασε την επιφύλαξή του επί της αρχής του νομοσχεδίου, μίλησε για υπερβολικές νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις προς τον υπουργό Αθλητισμού για θέματα ποδοσφαίρου, ενώ για τον ΕΟΚΑΝ είπε ότι ήταν ανύπαρκτος τα τελευταία χρόνια και ότι δεν επαρκεί η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον κώδικα αντιντόπινγκ.
Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης είπε ότι λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας δεν πρέπει πέσει καμιά ομάδα φέτος σε άλλη κατηγορία.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με την ακρόαση φορέων από την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Μεταξύ άλλων θα κληθούν εκπρόσωποι της ΕΠΟ, των Super League 1 και 2, της Διαρκούς Επιτροπής Αθλητικής Βίας, της ΕΛΑΣ-Διεύθυνσης Αθλητικής Βίας, της πλατφόρμας ΠΕΛΟΠΑΣ, του ΠΣΑΠ, των συνδέσμων αμειβομένων καλαθοσφαιριστών, ποδοσφαιριστών και πετοσφαιριστών, κά. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021.