Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ. Τη Βουλή εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Στέφανος Γκίκας και οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Ιωάννης Σαρακιώτης και Δημήτριος Μάντζος. 

Ο κ. Γκίκας επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της ενότητας στην Ε.Ε. ιδίως για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων στη γειτονιά της, όπως επίσης και της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δυνάμεων και ικανοτήτων, καθώς και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης. Πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα. Επεσήμανε δε την ανάγκη διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε. Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Γκίκας εκτίμησε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση του επιπέδου των παράτυπων αφίξεων καθώς και στη διαχείριση της μετανάστευσης, με ισότιμο και δίκαιο τρόπο μέσω ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να εξαρθρωθούν τα δίκτυα λαθρεμπορίου και να αποτραπεί η αναχώρηση σκαφών που δεν συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. 

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στη νέα κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εμπλέκεται και η Ρωσία και επισήμανε ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου που το έδαφός του παραδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αριθμός που ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση. Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να παρακολουθεί την κατάσταση με μια επιτόπια αποστολή για τη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των Αρμενίων και να έχει πιο ενεργό ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα αποσταθεροποιήσει τον Νότιο Καύκασο. 

Ο κ. Σαρακιώτης είπε ότι οι αποστολές της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας εν μέσω της αυξανόμενης επιθετικότητας που εκφράζουν οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις στην ευρωπαϊκή γειτονία. Υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έφερε νέες προκλήσεις στο σύνολο της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στην Υπερκαυκασία, την αναταραχή στη Μεσόγειο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 36% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους προς αμοιβαίο όφελος. 

Ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στα σύνορά της αλλά και στην ευρύτερη γειτονία της και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με βάση την στρατηγική πυξίδα. Η στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με τη συμμετοχή των εθνικών βιομηχανιών, είναι σημαντική για τη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι βιώσιμο να διατηρείται μια αγορά όπου κάποια κράτη-μέλη είναι παραγωγοί και άλλα μόνο καταναλωτές. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η παρουσία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής Αμυντικής Μονάδας θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι εφαρμόζεται η ρήτρα αλληλεγγύης της Συνθήκης της Ε.Ε., καθώς τα σύνορα στην περιφέρεια είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Νοτίων Χωρών, όπου εκφράστηκε η ανησυχία των συμμετεχόντων για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Επίσης, σε διμερή συνάντηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων.