Εκλογές μετά τον Ιούνιο του 2024 δήλωσε ότι σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, προκαλώντας αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί που έχουν μεγάλη διαφορά από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν έως τις αρχές του 2025.

«Η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι θα έχουμε γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ έχω πολλά με τα οποία θέλω να συνεχίσω», είπε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην κεντρική Αγγλία.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε φημολογία ότι ο Σούνακ ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο, με τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ να τον κατηγορεί ότι «κάνει κατάληψη στην Ντάουνινγκ Στριτ επί μήνες, αμφιταλαντεύεται και καθυστερεί, ενώ η χώρα θέλει αλλαγή». Ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Εργατικό Κόμμα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Πάντως, με βάση τον νόμο, το αργότερο που θα μπορούσαν να διεξαχθούν νόμιμα οι επόμενες εκλογές είναι η 28η Ιανουαρίου 2025.

Εκτός πλάνων για Σούνακ ο Μάιος

Ο Ρίσι Σούνακ δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τις εκλογές τον Μάιο, όμως σημείωσε ότι θέλει να συνεχίσει το έργο του, να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία και να μειώσει τους φόρους των πολιτών, όπως και την παράνομη μετανάστευση.

«Το 2023, θα είμαι ειλικρινής, δεν ήταν η πιο εύκολη χρονιά για κανέναν από εμάς. Δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τη χώρα μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να δίνει τη μάχη για τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σημειώθηκε και ο πόλεμος στη Γάζα.

Στη Βρετανία, όπως εξηγούν εγχώριοι αναλυτές, ο χρόνος διεξαγωγής των γενικών εκλογών είναι μία από τις λίγες αποφάσεις που παίρνει εξ ολοκλήρου ο πρωθυπουργός. Όπως αναφέρουν αναλυτές, ο ίδιος θέλησε να αποκλείσει τις εκλογές την άνοιξη, καθώς οι Εργατικοί θα τον κατηγορούσαν για δισταγμό, ενώ οι ίδιοι δούλευαν με αυτό το σενάριο.

Συντάκτης συντηρητικού ιστοτόπου με άρθρο του αυτήν την εβδομάδα κάλεσε τον Σούνακ να αποκλείσει τις εκλογές τον Μάιο πριν ξεφύγει η σεναριολογία, κάτι που έπραξε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Γουέστμινστερ δούλευαν με το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο. Άλλωστε, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, όσοι πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο βέβαιης εκλογικής ήττας παρατείνουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.