Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, μιλάει στο «Μανιφέστο» για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, τις επιχειρήσεις επιστροφών, τη στρατηγική ενίσχυσης της αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες της επόμενης μέρας.
«Συλλαμβάνουμε περίπου έναν λαθροδιακινητή κάθε μέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ένταση της κυβερνητικής δράσης.
Ξεκαθαρίζει ότι «όποιος βρίσκεται παράνομα σε μια χώρα πρέπει να επιστρέφει», ενώ αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψή του στη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τον περιορισμό των νέων διαδρομών μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη» και δηλώνει με σιγουριά πως «η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι αυτοδύναμη».
Κύριε υπουργέ, εντός του Μαΐου αναμένεται να καταθέσετε νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του πλαισίου σχετικά με την παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο σχέδιο;
Το Μεταναστευτικό αποτελεί πανευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί διεθνή συντονισμό. Η κυβέρνηση, από το 2019, αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Στην πραγματικότητα, η πρώτη μεγάλη αλλαγή πολιτικής στο Μεταναστευτικό έγινε στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν εγκαταλείφθηκε το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τη λογική «αφήστε τους όλους να μπουν μέσα, να λιαστούν και να φύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη». Από εκεί και ύστερα, έχουμε φάσεις.
Η πρώτη φάση ήταν ότι έπρεπε να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών: έλεγχος, ταυτοποίηση, αποτελεσματική διαδικασία ασύλου.
Η δεύτερη φάση, επίσης σημαντική, σηματοδότησε και την αλλαγή αντίληψης στην Ευρώπη, η οποία μέχρι τότε πίστευε ότι μπορεί να πετύχει την κοινωνική ένταξη όλων των μεταναστών που έφταναν στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ακολούθησε όμως η διαπίστωση ότι οι ροές δεν σταματούσαν και έπρεπε να γίνει κάτι γι’ αυτό.
Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων εκφράστηκε ως προτεραιότητα αφενός με τον φράχτη στον Εβρο –σχεδόν μηδένισε τις ροές από τη χερσαία διαδρομή– αφετέρου με την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού. Ενα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στις ελληνικές φυλακές αυτή τη στιγμή είναι λαθροδιακινητές μεταναστών.
Συλλαμβάνουμε περίπου έναν λαθροδιακινητή κάθε μέρα. Δηλαδή το ελληνικό Λιμενικό στις επιχειρήσεις του συλλαμβάνει περίπου 30 λαθροδιακινητές τον μήνα. Αυτό δείχνει και την ένταση της αποτροπής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα λοιπόν μπαίνουμε στην τρίτη φάση, που είναι η φάση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών.
Πώς προχωρά ο νέος κανονισμός για τις επιστροφές; Με τι ρυθμούς κινείται η Ελλάδα;
Η πολιτική των επιστροφών βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται πλέον ένα νέο, αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για όσους διαμένουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις για τον νέο κανονισμό επιστροφών, τον οποίο θεωρεί κρίσιμο εργαλείο για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί μια συνειδητή και ουσιαστική πολιτική επιλογή, καθώς είναι σαφές ότι όποιος βρίσκεται παράνομα σε μια χώρα πρέπει να επιστρέφει.
Στόχος είναι αφενός να ενισχυθεί η ικανότητα του κράτους να πραγματοποιεί ταχείες και αποτελεσματικές επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και αφετέρου να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει φιλικό περιβάλλον για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Θα μεταβείτε στη Λιβύη μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη; Τι θα ζητήσετε;
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει παθητικά το ζήτημα των αυξημένων ροών στην Κρήτη. Οι μειωμένες ροές από τα νησιά του Αιγαίου λόγω της ενίσχυσης των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων κάνουν τους λαθροδιακινητές να αναζητούν άλλες διεξόδους. Αμεσα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών θα επισκεφθούμε τη Λιβύη, προκειμένου να εξετάσουμε τους όρους μιας συμφωνίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε αποτροπή και έλεγχο των ροών από τη στιγμή που ξεκινούν.
Η Νέα Δημοκρατία έπιασε και πάλι το 30άρι δημοσκοπικά. Με κατακερματισμένη την αντιπολίτευση, θεωρείτε πιο σώφρον το να προκηρυχθούν τώρα εθνικές εκλογές;
Ανεξαρτήτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια πραγματικότητα, η οποία λέει ότι εδώ και σχεδόν μία δεκαετία η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με τουλάχιστον 10 μονάδες μπροστά από το οποιοδήποτε δεύτερο κόμμα. Δεν έχει αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Μπορεί να είναι διαφορετικά τα νούμερα σε απόλυτους αριθμούς, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Το κρίσιμο όμως δεν είναι αυτό.
Το κρίσιμο είναι να κάνουμε τη δουλειά μας και να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχοντας ολοκληρώσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας δυνητικά κυβερνητικός εταίρος εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας;
Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα που να τα διαθέτει; Δεν θα μπω σε συζητήσεις περί συνεργασιών, γιατί η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι αυτοδύναμη. Αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε δύο φορές, με καθαρή εντολή τόσο το 2019 όσο και το 2023 σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η δική μας πορεία παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια Ελλάδα ισχυρή, με σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Είστε υπέρ ή κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου;
Το θέμα αυτό έχει απαντηθεί με σαφή τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπάρχει εκλογικός νόμος και με αυτόν θα πορευτούμε. Συζήτηση για αλλαγή ούτε έχουμε κάνει, ούτε το έχουμε στο μυαλό μας, ούτε τίθεται τέτοιο ζήτημα.