Σε πολιτικά δύσβατα μονοπάτια, που οδηγούν σε αβέβαιο παρόν αλλά (τουλάχιστον άμεσα) και μέλλον, εισέρχεται -και τυπικά- η Βόρεια Μακεδονία. Μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Αλλά με θρυαλλίδα των εξελίξεων έναν δημαρχιακό θώκο και τη «δικαστική μονομαχία» δύο εκ των κυβερνητικών εταίρων.
Η αντιπολίτευση «ρίχνει» την κυβέρνηση και προσβλέπει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, το εγχείρημα δείχνει να «βρίσκεται στον αέρα», λόγω των εύθραυστων συσχετισμών. Η βουλή της γειτονικής χώρας έχει συνολικά 120 έδρες και σήμερα (6/11) τ’ αντιπολιτευόμενα κόμματα γνωστοποίησαν ότι εξασφάλισαν τις 61 από αυτές. Ακόμα, πάντως, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Με το ενδεχόμενο της νέας προσφυγής σε κάλπες να παραμένει «στο τραπέζι».
Καταλύτης των εξελίξεων ήταν, όπως όλα δείχνουν, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του μικρού (τέσσερις βουλευτές) αλβανικού κόμματος «BESA». Με συνέπεια το σχήμα που συγκροτούσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό «DUI» του Αλί Αχμέτι να χάνει την πλειοψηφία.
Αιτία η αμφισβήτηση της εκλογής του επικεφαλής στο «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, στον δημαρχιακό θώκο της πόλης Τέτοβο. Ο αντικαταστάτης του στη βουλή θα ήταν εκλεγμένος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στο «DUI», προφανώς, δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη και προσέφυγε στο εκλογοδικείο. Αμφισβητώντας την εγκυρότητα της εκλογής Κασάμι. Το γεγονός αυτό «πυροδότησε» την απόφαση αποχώρησης του «BESA» από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την (με τα ως τώρα δεδομένα) προσχώρησή του στην αντιπολιτευτική συμμαχία.
Ο αρχηγός του -μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- «VMRO-DPMNE», Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με το κόμμα «LEVICA» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA» εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 εδρών.
Υποστηρίζοντας πως αυτή η πλειοψηφία «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν». Αναφέροντας ότι τη Δευτέρα αναμένεται η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Εφόσον, όπως είπε, «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Σε διαφορετική περίπτωση, παραδέχτηκε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.