Ανω-κάτω έχει γίνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τη δημοσιοποίηση του θέματος με τη σπείρα που εκβίαζε καταστηματάρχες στην οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα δύο στελέχη του κόμματος, με ένα εξ αυτών να είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και τον δεύτερο να έχει θέση αναπληρωτή γραμματέα σε κεντρικό νευραλγικό τομέα του Κινήματος.

Γράφει ο Κώστας Κορέλλης

Οι γνωρίζοντες της εσωκομματικής γεωγραφίας ισχυρίζονται ότι και τα δύο στελέχη «ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη» και σε μια προσπάθεια να στηρίξουν του λόγου το αληθές, υποδεικνύουν δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών, ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος και με αναφορές στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων, αναφέρει ότι εντάσσεται στο ΠΣ του κόμματος ως εκπρόσωπος του συγκεκριμένου τομέα, «ύστερα από την προσωπική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη».

Η γκρίνια περισσεύει τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η δημοσιοποίηση του θέματος ανάγκασε την ηγεσία να προχωρήσει σε καρατομήσεις, έστω και καθυστερημένα. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την απόφαση να ανασταλεί η κομματική ιδιότητα των δύο εμπλεκομένων, αλλά από την άλλη ασκούν κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τα αργά πολιτικά αντανακλαστικά που επέδειξε.

Καθυστερημένα

Η κριτική επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα που ο πρόεδρος άφησε να μεσολαβήσει, μεταξύ της ημέρας που έγινε γνωστό το θέμα μέχρι και χθες όταν έγινε γνωστή η ιδιότητα των δύο μελών και τα στοιχεία τους βγήκαν «φόρα παρτίδα» στο Διαδίκτυο, χωρίς να έχει λάβει μέτρα. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στη Χαριλάου Τρικούπη είναι γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αντέδρασε άμεσα, ενώ δική τους εκτίμηση είναι ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο πρόεδρος θα έπρεπε να παρέμβει με δήλωση.

Πολλοί δηλώνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ «γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα για την εμπλοκή των δύο κεντρικών στελεχών», καθώς πρόκειται για ανθρώπους του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, να τους έχει απομακρύνει από τις κομματικές τους θέσεις.

Από την πλευρά τους στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε», κάτι που ωστόσο δεν πείθει αρκετούς συντρόφους τους, οι οποίοι ανταπαντούν ότι «δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να μη γνωρίζει τα του οίκου του και να μην ενημερώνεται για ό,τι γίνεται και αφορά το κόμμα». Οπως και να έχει το πράγμα, τονίζουν τα ίδια στελέχη, ο Ν. Ανδρουλάκης φέρει «πολιτικές ευθύνες».

Διαδικαστικό

Μάλιστα επικρίνουν το γεγονός ότι για το θέμα επελέγη η εύκολη λύση της απομάκρυνσης των δύο εμπλεκομένων στελεχών μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, που με μια λακωνική και ξερή ανακοίνωση επιχείρησε να δώσει τέλος στο θέμα, ωστόσο διαφαίνεται ότι άνοιξε νέος κύκλος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο δρόμος προς τις εσωκομματικές εκλογές είναι ακόμα πολύ μακρύς, με τον ορατό τον κίνδυνο η γκρίνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.