Στο στόχαστρο των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται το ζήτημα της χορήγησης βίζας για τους ανθρώπους που εργάζονται διαδικτυακά ανά τον κόσμο και χρειάζονται άδεια παραμονής για την έλευσή τους στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία για νομοθετική ρύθμιση που θα χορηγεί άδεια παραμονής στη χώρα στους “digital nomads”.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση να έρθει στο προσκήνιο, με στόχο να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα για εργαζόμενους ψηφιακά από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και όλο τον κόσμο.

Το θέμα βρίσκεται προς συζήτηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Την περασμένη εβδομάδα έγινε διευρυμένη διυπουργική τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή  του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Στα αποτελέσματα της σύσκεψης περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης να υλοποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα μέσα από συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να κατατεθεί της αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχει προωθήσει και θεσμοθετήσει Business visa το 2020 καθώς και student visa.

Οι προϋποθέσεις για τη βίζα

Η βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες θα χορηγείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αναμένεται να έχει διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για 1+1 χρόνια.

Για να αποκτήσει κάποιος, τη συγκεκριμένη βίζα θα πρέπει να παρέχει εργασία σε εργοδότες του εξωτερικού, γεγονός που θα βεβαιώνεται με σχετική σύμβαση εργασίας, ενώ θα ισχύουν και εισοδηματικά κριτήρια.

Υπάρχει μάλιστα σχετική πρόβλεψη ώστε οι digital nomads να μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους.