Η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας δεν υπήρξαν απλώς ένα ζευγάρι που χώρισε και διατήρησε καλές σχέσεις για χάρη των αναμνήσεών του.

Εζησαν έναν παθιασμένο έρωτα, παντρεύτηκαν, απέκτησαν τη Σοφία και συνέδεσαν την αγάπη τους με μια καλλιτεχνική συνύπαρξη γεμάτη προσδοκίες, επιτυχίες και εκρήξεις. Ο γάμος τελείωσε, αλλά το «εμείς» συνέχισε να επιστρέφει καλλιτεχνικά, τόσο επί σκηνής όσο και δισκογραφικά. Σήμερα, η σύγκρουση με φόντο το ΟΑΚΑ απειλεί ακριβώς αυτό που δεν κατάφερε να διαλύσει ο χωρισμός τους.

Για τη Βίσση, η ρήξη δύσκολα συγκρίνεται με μια συνηθισμένη διακοπή συνεργασίας. Σχεδόν ολόκληρο το βασικό ρεπερτόριό της φέρει την υπογραφή του Καρβέλα, με περίπου 400 τραγούδια να αποτελούν τον κορμό της καριέρας της. Εκείνος έγραφε, εκείνη ερμήνευε και το κοινό συνέδεε τον έναν με τον άλλον ακόμη κι όταν στα προσωπικά τους ακολουθούσαν διαφορετικούς δρόμους. Η ιστορία τους θυμίζει τον πόλεμο των Ρόουζ, αλλά δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Αφορά και το ποιος μπορεί να συνεχίσει χωρίς τον άλλον και κυρίως με ποιους όρους.

Η αρχή της κρίσης

Η συναυλία της 26ης Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Βίσση εμφανίστηκε χωρίς τον Καρβέλα, ο οποίος υποστήριξε ότι παραμερίστηκε από τις δημιουργικές αποφάσεις, διαφωνούσε με τη φιλοσοφία της παραγωγής και προσβλήθηκε από αλλαγές στις θέσεις του ίδιου και των προσκεκλημένων του. Ωστόσο, η πλευρά της τραγουδίστριας αρνείται ότι του απαγορεύτηκε να παραστεί. Ομως η δήλωσή του «αυτή δεν είναι η Αννα που εγώ ήξερα, αγάπησα και θαύμασα» δείχνει πόσο προσωπική έχει γίνει η αντιπαράθεση και είναι προφανές πως το «Τραύμα» δεν περιορίζεται στην αμοιβή ή στο κάθισμα.

Η Βίσση ανέφερε ότι, τρεις ημέρες πριν από τη συναυλία, πληροφορήθηκε απαίτηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με προθεσμία πληρωμής 24 ωρών. Ο Καρβέλας το διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι ζητούσε την αμοιβή της πάγιας συμφωνίας τους, όπως στο Καλλιμάρμαρο. Αρνήθηκε επίσης ότι έλαβε χρήματα από τον Γιάννη Κούστα. Το «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα» προσφέρεται για εύκολη κατηγορία, αλλά οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί χρειάζονται αποδείξεις. Κι όσο οι οικονομικές διευκολύνσεις συζητούνται δημόσια, μια σχέση δεκαετιών εκτίθεται δημόσια δίνοντας το «δικαίωμα» του εύκολου σχολιασμού και της κριτικής.

Να σημειωθεί πως η D&A Live Concerts ανακοίνωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου κατέβαλε προκαταβολή 250.000 ευρώ στην Αυτοδιαχείριση για πνευματικά δικαιώματα και εξασφάλισε άδεια χρήσης του ρεπερτορίου. Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν έκανε απευθείας συμφωνία με τον δημιουργό. Ο δικηγόρος της Βίσση, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία των καλλιτεχνών αφορά ποσοστό επί των κερδών, ενώ η διοργάνωση εμφάνισε ζημία. Στις 7 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την αποτυχία της μεσολάβησής του. Ο Καρβέλας στη συνέχεια δήλωσε: «Προτιμώ την οικονομική μου αυτοκτονία παρά την ηθική μου δολοφονία». Με τέτοια διατύπωση, η «Αντίστροφη μέτρηση» αφήνει ελάχιστα περιθώρια συμβιβασμού.

Το «Απαγορευμένο» και τα 400 τραγούδια

Το «Απαγορευμένο» αφορά πλέον τα ίδια τα τραγούδια και το αχτύπητο καλλιτεχνικό δίδυμο που άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα. Πλέον ο Καρβέλας επιδιώκει μέσω νομικών κινήσεων να εμποδίσει τη Βίσση να ερμηνεύει ζωντανά περίπου 400 δημιουργίες του. Αν επιβληθεί η απαγόρευση, θα στερηθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχιών της. Προσώρας δεν υπάρχει δημοσιευμένη δικαστική απόφαση που να επιβάλλει τον εν λόγω αποκλεισμό, ενώ ο Δημητρακόπουλος θεωρεί νομικά ανέφικτο ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Πριν, λοιπόν, η υπόθεση μετατραπεί σε λαϊκό δικαστήριο, χρειάζεται να ακουστούν οι δύο πλευρές και να εξεταστούν οι αποδείξεις. Το ότι ξέρουμε απέξω τα τραγούδια τους δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε και τις συμφωνίες τους....

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Και σαν να μην έφταναν οι εξώδικες διαφωνίες και οι δημόσιες αιχμές, στην ιστορία μπήκε πλέον στο κάδρο και η ΑΑΔΕ. Ο Νίκος Καρβέλας ελέγχεται για φορολογικές εκκρεμότητες περίπου 850.000 ευρώ, ενώ οι ελεγκτές επισκέφθηκαν την κατοικία του για την επίδοση σχετικού εγγράφου. Το ποσό αφορά, κατά τις πληροφορίες, τέσσερα φορολογικά έτη, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί σύνδεση με τη συναυλία στο ΟΑΚΑ.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται παράλληλα οικονομικά στοιχεία των συναυλιών της Αννας Βίσση. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε ελέγχους στην εταιρεία που διοργάνωσε τις εμφανίσεις στο Καλλιμάρμαρο, στις εταιρείες της περιοδείας στο εξωτερικό και σε τιμολόγια αγγλικών και κυπριακών εταιρειών με τις αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για ΦΠΑ 80.000 ευρώ που φέρεται να μη δηλώθηκε από τη διοργανώτρια των δύο συναυλιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα» αποκτά έτσι ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή τη δημόσια και άκομψη αντιπαράθεση. Μόνο που εδώ δεν αρκούν τα τελεσίγραφα, οι συμπάθειες και οι προσωπικές πικρίες. Χρειάζονται παραστατικά, δηλώσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο έλεγχος δεν αποτελεί από μόνος του απόδειξη φοροδιαφυγής, ούτε οι εκκρεμότητες μιας διοργανώτριας εταιρείας μπορούν να χρεώνονται αυτομάτως στην ερμηνεύτρια. Δυστυχώς το «Εμείς» δοκιμάζει το καλλιτεχνικό ζευγάρι, και τα χειροκροτήματα και οι συμπάθειες δεν μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις. Αλλωστε, οι Αγγλοσάξονες λένε: «Υπάρχει το δίκιο μου, το δίκιο σου και το δίκιο».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει και άλλος ένας καβγάς μεταξύ του πρώην ζεύγους. Το 2021, στα «Ανοιχτά» της Αννίτας Πάνια, η Βίσση περιέγραψε τη σύγκρουσή τους την εποχή της σχέσης της με τον Λάμπη Λιβιεράτο. Σύμφωνα με την αφήγησή της, ο Καρβέλας ενοχλούνταν όταν τραγουδούσαν μαζί δικά του ντουέτα και της είπε ορθά κοφτά: «Σου απαγορεύω να τραγουδάς τραγούδια μου γενικώς».

Η Βίσση και ο Καρβέλας είναι δύο έντονες προσωπικότητες που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με εύφλεκτο περιεχόμενο. Μεταξύ τους υπάρχει αγάπη, δημιουργικότητα, εγωισμός και προσδοκίες που ο χωρισμός δεν εξαφάνισε. Η «Αγάπη υπερβολική» ίσως και να είναι ένα τραγούδι βιωματικό.

Ποτέ τόσο μακριά

Βίσση και Καρβέλας παντρεύτηκαν το 1983 και πήραν διαζύγιο το 1992. Από τότε έδειχναν ότι μπορούσαν να διαφωνούν χωρίς να ακυρώνουν τη συνεργασία τους. Σήμερα, το «Παραλύω» και το «Τρελαίνομαι» προσφέρονται για τίτλους σε μια αντιπαράθεση που αντιμετωπίζεται σαν ένα ριάλιτι. Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει τις οικονομικές αξιώσεις και τη χρήση των τραγουδιών. Αν όμως το «Εμείς» αξίζει ακόμη μία ευκαιρία, θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι. Ερωτας ή πόλεμος; Αναμένουμε το τι μέλλει γενέσθαι!