Με παρελθόν «δημόσιας» δράσης στην πρώτη γραμή του ISIS εμφανίζεται ο 34χρονος Ιρακινός που συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, όπως πιστοποιεί οπτικό υλικό – ντοκουμέντο.
Συγκεκριένα, βίντεο των New York Times που είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αμερικανικής εφημερίδας ήδη από το 2014, (με δημοσιογραφικό αντικείμενο την εξέλιξη του ISIS), ανάμεσα στα δεκάδες στιγμιότυπα που έχουν περιληφθεί, εμφανίζει και τον συλληφθέντα να κραδαίνει όπλα, σχεδόν πανηγυρικά, έχοντας δίπλα του επίσης οπλισμένους τζιχαντιστές.
Το συγκεκριμένο βίντεο, που παρατίθεται ολόκληρο κατωτέρω, δεν ήταν αυτό που οδήγησε τις ελληνικές αρχές στην σύλληψη του 34χρονου.
Βρίσκεται ωστόσο ανάμεσα στο υλικό που μεταξύ άλλων επισημάνθηκε από τις διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών, με τις οποίες συνεργάστηκε η ελληνική πλευρά προτού φθάσει στη σύλληψη του Ιρακινού.
Σήμερα από τον Εισαγγελέα, εις βάρος του 34χρονου ασκήθηκε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (ISIS).
Ο Ιρακινός για τον οποίο υπήρξε πληροφόρηση από ξένες υπηρεσίες στις διωκτικές αρχές ότι είχε εμπλοκή με την ισλαμιστική οργάνωση, φαίνεται πως ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.
Δύο φορές ζήτησε πολιτικό άσυλο
Είχε φθάσει στη χώρα, με αρχική στάση την Μυτιλήνη, το 2017 και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα είχε υποβάλει δύο φορές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο βαθμό, που αμφότερες είχαν απορριφθεί.
Κατά πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν την παρουσία του στη χώρα αλλά αυτό που επιτάχυνε τις εξελίξεις ήταν ενημέρωση που κατέφθασε από ξένη υπηρεσία πληροφοριών η οποία γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές ότι ο Ιρακινός είχε υπάρξει στέλεχος του ISIS.
Τι βρέθηκε στο σπίτι του
Ο 34χρονος εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένει με την οικογένειά του με τις διαδικασίες που αφορούν την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα που θεωρείται διαρκές έγκλημα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακές συσκευές (tablet, κινητά τηλέφωνα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας SIM, κ.α.) οι οποίες απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακό έλεγχο.