Πάνω από 2.000 καλεσμένοι παρακολούθησαν από κοντά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, με ηγέτες κρατών και βασιλείς από όλο τον κόσμο να δίνουν το παρών. Εκατομμύρια άλλοι παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους τη μεγαλειώδη τελετή. Η οποία είχε και ελληνικό χρώμα.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, είχε προηγηθεί η παρουσίαση των συμβόλων της βασιλικής εξουσίας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα.
Η αρχή έγινε με τα Σπιρούνια, σύμβολο των αξιών της ιπποσύνης, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη στέψη από τον Ριχάρδο Α' τον Λεοντόκαρδο το 1189. Τα σημερινά κατασκευάστηκαν από χρυσό, δέρμα και βελούδο για τη στέψη του Καρόλου Β' το 1661. Πλέον απλά ακουμπούν στους αστραγάλους του βασιλιά και επιστρέφουν στην Αγία Τράπεζα.
Ο ψαλμός στα ελληνικά
Ακολούθησε η λεγόμενη Ανταλλαγή των Ξιφών. Και σε αυτό το σημείο, ο βασιλιάς Κάρολος θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα του και την ελληνική του καταγωγή, ζήτησε από το επταμελές Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών υπό τον Δρ. Αλέξανδρο Λίγκα να ψάλλει στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους Ψαλμούς του Δαβίδ.
Ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς, που επένδυσαν μουσικά τη στέψη του Καρόλου, ήταν και ένας δημιουργός με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Λίγκα, ο οποίος επιμελήθηκε την ελληνορθόδοξη μουσική και τον βυζαντινό ψαλμό που ακούστηκε στην τελετή.