Θα σκότωναν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν ανέφεραν οι αυστριακές αρχές για τους δυο νεαρούς τζιχαντιστές που είχαν σχεδιάσει τρομοκρατική επίθεση στις συναυλίες της γνωστής τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ, στη Βιέννη. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 άτομα θα παραβρίσκονταν στη ζωντανή εμφάνιση της ποπ καλλιτέχνιδας, οι συναυλίες της οποίας ακυρώθηκαν τελικά μετά τις συλλήψεις των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες θα σκορπούσαν τον θάνατο με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά. Μάλιστα, ο 19χρονος με καταγωγή από τα Σκόπια ομολόγησε ότι σκόπευσε να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους κάνοντας επίθεση αυτοκτονίας έξω από το στάδιο «Ernst Happel». Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας ο 19χρονος συνεργάστηκε με τον 17χρονο Αυστριακό, ο οποίος θα τον βοηθούσε να εκτελέσει το αιματηρό του σχέδιο. Παράλληλα, συνελήφθη και ανακρίθηκε ένας 15χρονος Τούρκος πολίτης.

«Εχει προχωρήσει σε πλήρη ομολογία και δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να διαπράξει επίθεση με την βοήθεια εκρηκτικών υλών και μαχαιριών», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής των αυστριακών υπηρεσιών Πληροφοριών (DSN) Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρχνερ. «Στόχος του ήταν να σκοτωθεί και να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είτε σήμερα, είτε αύριο, κατά την διάρκεια της συναυλίας» συμπλήρωσε.

Μετά από έρευνα στο σπίτι του 19χρονου, οι αρχές εντόπισαν χημικές ουσίες, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές και καλώδια πυροκροτητών, τα οποία θα χρησιμοποιούσε πιθανόν για κατασκευή βομβών, τις οποίες θα ενεργοποιούσε στη συναυλία. Ο 19χρονος είχε επίσης ανεβάσει έναν όρκο πίστης στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στρατολογούν εφήβους μέσω του διαδικτύου

Μια μελέτη του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Peter Neumann, την οποία ανέφερε το CNN τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των των συλλήψεων που συνδέονται με το ISIS είναι έφηβοι. Ο Neumann σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία της Europol έδειξαν ότι «ο αριθμός των επιθέσεων και των προγραμματισμένων επιθέσεων έχει υπερτετραπλασιαστεί» από το 2022.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι έφηβοι στρατολογούνταν συχνά μέσω Διαδικτύου. «Ομάδες όπως το (ISIS-K) στοχεύουν συγκεκριμένα νέους εφήβους», είπε ο Neumann. «Μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμοι. Μπορεί να μπλέξουν. Μπορεί να αλλάξουν γνώμη», είπε, αλλά «είναι τουλάχιστον λιγότερο καχύποπτοι. Ποιος θα σκεφτόταν έναν 13χρονο τρομοκράτη; Ενα είναι αρκετό».

Οι έφηβοι στρατολογούνταν μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, μέσω αλγορίθμων στο διαδίκτυο όπου οι τζιχαντιστές στρατολόγοι μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Μια βρετανική πηγή ασφαλείας είπε στο CNN ότι η λεγόμενη «κατευθυνόμενη τρομοκρατική απειλή» έχει γίνει μεγαλύτερη ανησυχία τους τελευταίους 18 μήνες, με το ISIS-K να είναι η πιο ισχυρή ομάδα υπό έλεγχο. Η πρόσβαση των νέων σε εξτρεμιστικούς χώρους και μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο συνεχίζει επίσης να αποτελεί σημαντικό ζήτημα.