Στη μακρόχρονη καριέρα του στην πολιτική ο, απόμαχος πλέον, Ευάγγελος Βενιζέλος, απέκτησε φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Οι τελευταίοι μάλιστα τον εγκαλούν, μεταξύ άλλων, ότι συχνά μπέρδευε τη σκιά του με το πολιτικό μπόι του. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: επί ημερών του εξαϋλώθηκε το ιστορικό κόμμα) σίγουρα δεν απέκτησε πολλούς φίλους στο χώρο της δημοσιογραφίας. Και τούτο διότι με μια εφεύρεσή του έφερε το 1995 στη δημοσιογραφική και πολιτική ζωή τον αποκαλούμενο «τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου».
Για τους μη μυημένους, ο περιλάλητος αυτός νόμος έφερε μια πρωτοφανή βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων με απαίτηση υπέρογκων ποσών ως αποζημίωση. Η ΕΣΗΕΑ ζητούσε επί 16 χρόνια από τις κυβερνήσεις να καταργήσουν αυτόν τον άδικο και τυποκτόνο νόμο, ο οποίος είχε σκοπό, όπως υποστήριζαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις, φορείς και κόμματα, τη φίμωση των δημοσιογράφων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτόν το νόμο. Τουναντίον. Μιλώντας το 2016 στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και τα ΜΜΕ είχε υπερασπιστεί με πάθος το νόμο του. «Ο νόμος 2328/95 πράγματι έγινε από μένα και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Δυστυχώς, μετακινήθηκα από το υπουργείο Τύπου μία εβδομάδα μετά την ψήφισή του και κακώς δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτόν έπρεπε να εφαρμόσετε, αντί να επινοείτε κατασκευάσματα αδιαφανή. Να θυμηθείτε επίσης ότι είχε προηγηθεί ο Ν. 1866/89 όταν ο ΣΥΝ, που είναι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετείχε στην κυβέρνηση και με υπουργούς που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, και διά νόμου δόθηκε στους εκδότες το δικαίωμα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια! Και με συνθήκες βρόμικου ’89 φτιάχτηκε το τηλεοπτικό τοπίο», δήλωνε.
Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επ’ εσχάτοις ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να έχει αναθεωρήσει –χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δώσει περαιτέρω εξηγήσεις– τις απόψεις του για τον τυποκτόνο νόμο. Μάλιστα πριν από μερικά 24ωρα κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακροαματική διαδικασία της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον των «Εφ.Συν.», Reporters United και Θανάση Κουκάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, ένορκη κατάθεση υπέρ των εναγόμενων. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο...