Ο Ιανός άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις προτεραιότητες μας, άλλαξε τον τρόπο σκέψης μας. Ένα χρόνο πριν τέτοιες ημέρες ζούσαμε εφιαλτικές στιγμές. Η πόλη και αρκετά χωριά πλημμύρισαν. Ειλικρινά δεν έχω τρόπο να περιγράψω τα συναισθήματα μου εκείνες τις ώρες. Απόγνωση, θλίψη αλλά και αίσθημα ευθύνης για την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής.
Από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα. Μαζί με τους συνεργάτες μου συντονίζαμε επιχειρήσεις διάσωσης, παρείχαμε πληροφορίες προς κάθε κατεύθυνση, ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τα κλιμάκια της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των εθελοντικών οργανώσεων, με την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος ώστε να προστατέψουμε τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας. Σώσαμε ανθρώπινες ζωές, περιορίσαμε όσο γινόταν τις επιπτώσεις από την πλημμύρα. Και φυσικά αμέσως αρχίσαμε την προσπάθεια για αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις.
Ως δημοτική αρχή με διεκδικητικότητα και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας τρία 24ωρα μετά την πλημμύρα, ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή και άμεση κρατική μέριμνα.
Ζητήσαμε όλα να γίνουν με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς τις παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι ευτυχές ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρόταση μας και παρακάμφθηκε όλη η κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν θεωρώ ότι κάλυψαν σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη η ιδιωτική περιουσία. Φυσικά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν παράπονα και πιθανά αστοχίες που προσπαθούμε ακόμη και σήμερα να διορθώσουμε. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η καταστροφή στην Καρδίτσα αποτέλεσε και αποτελεί τον οδηγό για φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί) που ακολούθησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως στην Εύβοια, στη Σάμο, στην Κρήτη και αλλού.
Σε σχέση με το δημόσιο χώρο εκτιμώ ότι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες – όχι περισσότερο από 3 – 4, καταφέραμε να επαναφέρουμε την πόλη και τα χωριά σχεδόν στην πρότερη καθημερινότητα τους. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους λάσπης και φερτών υλικών, χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους κατεστραμμένων επίπλων, συσκευών και κάθε είδους υπαρχόντων των νοικοκυριών που επλήγησαν. Με τη βοήθεια του κράτους, με την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, έχοντας τους εθελοντές στο πλάι μας, ο μηχανισμός του Δήμου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καθάρισε σε μικρό χρονικό διάστημα την πόλη και τα χωριά που χτυπήθηκαν, ώστε να αρχίσει και πάλι η ζωή να κυλά σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Δεν περιοριστήκαμε φυσικά στο να καθαρίσουμε την πόλη και τα χωριά. Οργανώσαμε επιτροπές αποκλειστικά από υπαλλήλους του Δήμου και αρχίσαμε αμέσως τις εκτιμήσεις και τις πληρωμές των αποζημιώσεων που μας είχαν ανατεθεί, δηλαδή: Το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ και σε δεύτερη φάση την αποζημίωση της οικοσκευής με ποσό έως 6000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής.
Οργανώσαμε δεκάδες συσκέψεις για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, καλέσαμε στο Δήμο μας υπουργούς και υφυπουργούς που ήρθαν να ενημερωθούν και να δώσουν λύση στα προβλήματα που άφησε η πλημμύρα. Στηρίξαμε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, καθώς έμειναν για ημέρες χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπίτι και το νοικοκυριό τους. Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν είχαν τα στοιχειωδώς απαραίτητα. Αυτά μπορεί να ήταν τα ελάχιστα όπως ένα πιάτο φαγητό, ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ρούχα και κλινοσκεπάσματα, στρώματα και οτιδήποτε άλλο. Πολλοί συμπολίτες δεν είχαν που να κοιμηθούν . Φιλοξενήσαμε για πολλές ημέρες δεκάδες συμπολίτες μας σε ξενοδοχεία.
Και φυσικά αφού πέρασαν οι πρώτες δύσκολες ημέρες σε συνεργασία με τους άλλους εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως ο υπουργός, οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης, διεκδικήσαμε. Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται όλα, για αποκαταστάσεις που προκάλεσε ο Ιανός. Πάνω από 12.500.000 ευρώ πιστώσεις εξασφαλίσαμε άμεσα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εργολαβίες που βγάλαμε για άμεσες παρεμβάσεις στην πόλη και τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, αλλά και κονδύλια για αποκαταστάσεις των δρόμων που έχουν καταστραφεί καθώς και των πεζοδρομίων.
Θα μπορούσα να πω πολλά για τον Ιανό όμως νομίζω ότι όλοι έχουμε εικόνα για το τι συνέβη. Όλοι γνωρίζουν ακόμη και αυτοί που για αντιπολιτευτικούς ή άλλους λόγους μας επιρρίπτουν ευθύνες, ότι η καταστροφή που προκλήθηκε δεν είχε σχέση με τις ανθρώπινες δυνατότητες, δεν ήταν εντός των ανθρωπίνων ορίων. Μάλιστα θεωρώ ότι ήταν θαύμα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων όπως συνέβη πολύ πρόσφατα στη Γερμανία και στο Βέλγιο όπου είχαμε εκατοντάδες νεκρούς. Σημειώνω τα παραπάνω με έμφαση, γιατί σοβαροί επιστήμονες – όπως ο μετεωρολόγος κ. Καντερές – δήλωσαν ότι το νερό που έπεσε στην περιοχή μας στη διάρκεια του Ιανού, ήταν σχεδόν διπλάσιο από το νερό που έπεσε στη Γερμανία κατά τις πρόσφατες πλημμύρες. Και όταν μιλάμε για Γερμανία αναφερόμαστε σε ένα κράτος με σαφώς καλύτερες υποδομές, που όμως δεν άντεξε στη μανία της φύσης.
Για να επανέλθω στο Δήμο μας και τον Ιανό. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύσαμε όλα. Ωστόσο έγιναν πολλά και έπονται ακόμη περισσότερα. Μεγάλες εργολαβίες αρχίζουν και εξελίσσονται τόσο από εμάς ως δημοτική αρχή, όπως και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο υποδομών.
Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά εκείνο που σίγουρα πετύχαμε μετά τον Ιανό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή σε εφαλτήριο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Μετά από αυτή την περιπέτεια γίναμε αυτοδιοικητικά σοφότεροι, θέσαμε νέες προτεραιότητες για το Δήμο μας, εκτελέσαμε έργα με ταχύτητα καθώς δεν μπορούσε και δε θα έπρεπε να υπάρχει καθυστέρηση. Τέλος διεκδικήσαμε και καταφέραμε να έρθουν στο Δήμο μας χρήματα που σε καμία άλλη χρονική περίοδο δεν δόθηκαν. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον καθώς θα αλλάξουμε τον Δήμο μας. Θα κάνουμε την Καρδίτσα έναν Δήμο, μια περιοχή που αξίζει να ζεις.
Βασίλης Τσιάκος Δήμαρχος Καρδίτσας