«Τα φαινόμενα απόσχισης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απόρροια επιλογών που ενδεχομένως με την επιτάχυνση των συνεδριακών διαδικασιών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τονίζει στο «Μανιφέστο» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε ό,τι αφορά τη βία στα γήπεδα, απαιτούνται δύο πράγματα: «πρόληψη και ξεκάθαρη εφαρμογή του νομικού πλαισίου». Τέλος, επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιστρέψει σε τροχιά πολιτικού πρωταθλητισμού.

H κυβέρνηση απαγόρεψε την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Είναι ένα μέτρο που θεωρείτε ότι θα πετύχει; Ποια νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι η προσέγγιση της Πολιτείας;

Η προσέγγιση της Πολιτείας θα πρέπει να έχει ως αφετηρία ένα και μοναδικό στοιχείο: την εφαρμογή του νόμου. Νόμους έχουμε. Μόνον τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις. Τι πήγε όμως ξανά στραβά και θρηνούμε και πάλι νεκρούς από την οπαδική βία; Ή ήταν λάθος οι παρεμβάσεις ή αυτές δεν εφαρμόστηκαν ως ώφειλαν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται –κατά τα γεγονότα– πάντα ένα βήμα πίσω, ασθμαίνουσα, από την οπαδική βία.

Να θυμίσω επίσης πως το αδίκημα έγινε και ιδιώνυμο, δηλαδή αυστηροποιήθηκε ο νομικό πλαίσιο, χωρίς επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν πάσχουμε από νόμους, αλλά από πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι.

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν για να μη χανόμαστε στη μετάφραση, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι χρειάζονται δύο πράγματα: πρόληψη και ξεκάθαρη εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μη βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Είναι κάτι που σας προβληματίζει;

Οι δημοσκοπήσεις είναι –ως είθισται ορθά να λέμε στην πολιτική– η αποτύπωση της στιγμής. Κι αν θέλετε να κάνω ένα βήμα παραπέρα, η αποτύπωση της στιγμής με μία διόλου ευκαταφρόνητη πιθανότητα στατιστικού λάθους που καταγράφεται στα «ψιλά γράμματα» των μετρήσεων αυτών.

Δε θα υπεκφύγω όμως, προφανώς και αποτυπώνουν τον έντονο προβληματισμό της κοινωνίας απέναντι σε όσα παρακολουθεί από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και μετά. Η κοσμογονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς εξελίσσεται σε μία επίπονη διαδικασία. Θεωρώ πως τα φαινόμενα απόσχισης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι απόρροια επιλογών που ενδεχομένως με την επιτάχυνση των συνεδριακών διαδικασιών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν αποτελούν άγνωστη παρενέργεια σε παρόμοιες «πολιτικές τρικυμίες» και άλλων πολιτικών χώρων. Θα σας έλεγα λοιπόν πως χρειάζεται αυτές τις ώρες να εργαζόμαστε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Να προσπαθούμε να βρούμε λόγους για συγκλίσεις, παρά αφορμές για ρήξεις. Πιστεύω πως το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος θα θέσει ξανά στη σωστή τροχιά τα πράγματα, με έμφαση στον προγραμματικό μας λόγο που οφείλει να ξαναγίνει ελκυστικός στην κοινωνία και να έχει απήχηση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, μακριά και πέρα από παρωχημένες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που μας οδήγησαν στο τελευταίο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα στην Ελλάδα ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Θεωρείτε ότι η Αθήνα βγαίνει κερδισμένη από την επίσκεψη; Σας προβληματίζει το μέλλον σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ή υπάρχει καθαρός δρόμος μπροστά μας;

Εχουμε αποδείξει στην πράξη με την υπεύθυνη στάση μας, και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, πως ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζουμε σταθερά κάθε ενέργεια που προωθεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο και συνδράμει στο να πέσουν οι τόνοι, να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και να προωθηθεί το κλίμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Ας μη έχουμε αυταπάτες όμως. Γνωρίζοντας ξεκάθαρα ποιον έχουμε απέναντί μας ως συνομιλητή, οφείλουμε όλα τα βήματά μας να είναι τόσο καλά μελετημένα, ώστε επ’ ουδενί να μην εγείρουν, ούτε κατά διάνοια, σκέψεις που να εγείρουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως αυτό της άμυνας στα νησιά μας, αλλά και δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο γενικότερα.

Ως κόμμα επίσης σταθήκαμε ιδιαίτερα – και νομίζω πως ορθά πράξαμε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης– στην αναφορά του κ. Ερντογάν ενώπιον του κ. Μητσοτάκη σε «τουρκική μειονότητα». Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε πολύ απλά – γιατί είμαι βέβαιος πως και το γνωρίζει και το θυμάται– τα όσα είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το 2017, περί «μουσουλμανικής μειονότητας». Δεν το έκανε όμως βάζοντας τα ίδια πάνω από το εθνικό συμφέρον. Γιατί νομίζω πως σε τόσο σπουδαίες εθνικές στιγμές θα πρέπει να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τους μικροπολιτικούς μας ευσεβείς πόθους και να θυμόμαστε πάνω απ’ όλα πως η χώρα μας οφείλει να έχει και μνήμη και συνέχεια.

Οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να σταμάτησαν. Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα του κόμματος; Πήχυς στις ευρωεκλογές υπάρχει;

Οπως σας είπα και πριν κ. Διαμάντη, βρισκόμαστε –θέλω να πιστεύω– στο τέλος μίας δίνης εσωστρέφειας που πυροδοτήθηκε από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες. Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα είναι ένα: Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και να σηκώσουμε στους ώμους μας τους φόβους και της ανησυχίες της. Να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών με έναν διαυγή και αξιόπιστο πολιτικό λόγο.

Σε ό,τι αφορά της ευρωεκλογές, νομίζω πως μέχρι τότε μεσολαβεί… μία πολιτική αιωνιότητα, εάν αναλογιστεί κανείς πόσο συμπυκνωμένες ήταν οι εξελίξεις μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως κόμματος εξουσίας και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, είναι να επιστρέψει σε τροχιά πολιτικού πρωταθλητισμού. Για το καλό της χώρας και της Δημοκρατίας.

* Βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ