Μετά την πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη και στο Λασίθι ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας πριν από λίγο επισήμανε τους κινδύνους που παρουσιάζονται από την αμέλεια των πολιτών και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε δασικές περιοχές, τις οποίες χαρακτήρισε ότι είναι εγκληματικές. «Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική».

Συνολικά 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (από τις 18:00 χθες μέχρι τις 18:00 σήμερα),σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους και οι 8 ήδη αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα.

Συναγερμός σε 6 Περιφέρειες για τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σε έξι Περιφέρειες της χώρας, μετά τις προγνώσεις των μετεωρολόγων για ισχυρούς ανέμους έως και 8 μποφόρ, που θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη σε Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Ενδεικτικό του κινδύνου είναι ότι εκδηλώθηκαν 71 πυρκαγιές μέσα σε 12 ώρες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε Πελοπόνησσο, Αττική, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.