«Θέμα πατριωτικού καθήκοντος» χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας την προστασία της χώρας από τις πυρκαγιές. Αναφερόμενος στην προετοιμασία για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής συνείδησης και της προσπάθειας που απαιτείται από όλους τους πολίτες.

«Είναι μια τεράστια μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρακαλώ θερμά σε αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουμε οργανώσει τους εθελοντές και τους πολίτες, η αστυνομία είναι εκεί και βοηθάει όπως και ο στρατός και οι δασεργάτες μας, να συνδράμουμε όλοι μας. Είναι μια μάχη εθνική που μας αφορά όλους, θα την περπατήσουμε μέρα-μέρα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ σημείωσε ότι αποτελεί «μεγάλη προίκα», επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει όλα αυτά τα εξοπλιστικά έργα από το 2025 και μετά.

Για τον εκσυγχρονισμό του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «υποχρεωτικά και με τον νόμο οι δασάρχες και δασοφύλακες επιχειρούν μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ειδικοί επιστήμονες και έχουν γνώση του δάσος. Υποχρεωτικά πηγαίνουν δυο πυροσβεστικά στην πρώτη προσέγγιση και ένα τρίτο με αξιωματικό. Ο στρατηγός ορίζει τους τομεάρχες και το περίγραμμα της πυρκαγιάς. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες και σε δεύτερο χρόνο αν χρειαστεί σε κάποια απόσταση με την πυρκαγιά αν μιλάμε για ένα μεγάλο περιστατικό το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά».

Έδωσε διευκρινίσεις για την εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν ηλεκτρονικά για την καθαριότητα των οικοπέδων τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν την πολιτική εκμετάλλευση των φυσικών καταστροφών.