Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην βόρεια Ελλάδα αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σχολίασε μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Kαθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δίνοντας και τις εκτιμήσεις του για το πώς θα εξελιχθεί επιδημιολογικά η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Σε σχέση με την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η βόρεια Ελλάδα, αυτή οφείλεται στην μικρή εμβολιαστική κάλυψη που σημαίνει και μεγαλύτερη διασπορά του ιού, καθώς και ότι στην περιοχή πέφτουν πιο γρήγορα οι θερμοκρασίες και έχουν ήδη αρχίσει οι πολίτες να κλείνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Το πού οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά σήμερα, σε σχέση με την εύρυθμη πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά την έναρξή του, έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο και με αστοχίες που υπήρξαν και από συναδέλφους του και από τα ΜΜΕ.

«Η επιχείρηση είναι οργανωμένη πραγματικά άρτια, άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι φταίει η κακή οργάνωση του κράτους που δεν πέτυχε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος στην ιστορία που τα ΜΜΕ έδωσαν τόσο μεγάλο βήμα στους επιστήμονες για να ενημερώσουν για τα οφέλη του εμβολίου. Είναι πρωτόγνωρο γιατί πρωτόγνωρη είναι και η πανδημία».

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι όταν είχαμε την θρόμβωση από το AstraZeneca στην άτυχη συμπολίτισσά μας στην Κρήτη, που επί μια εβδομάδα, είπε, έπαιζε πρώτο θέμα. «Εγώ δεν λέω να αποκλειστεί. Την ίδια ώρα όμως που έλεγαν ότι κινδυνεύει να πεθάνει ή πέθανε από το εμβόλιο η συμπολίτισσά μας, εάν έλεγαν και ότι σήμερα 38 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό λόγω θρόμβωσης και τα ονόματά τους, την επόμενη μέρα, 45 άνθρωποι καινούριοι έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό λόγω θρόμβωσης, και αυτό γινόταν όλες τις ημέρες που έπαιζε η βαριά νόσηση της άτυχης συμπολίτισσάς μας, η αίσθηση που θα αποκόμιζε ο κόσμος θα ήταν διαφορετική».


Κληθείς να σχολιάσει τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, ότι ο φανατισμός είναι δύσκολο να σπάσει, πολλώ δε μάλλον ο φανατισμός που βασίζεται στην άγνοια, γιατί είναι άνθρωποι που στηρίζουν τα πιστεύω τους σε δοξασίες, fake news, σε πράγματα τελείως αντιεπιστημονικά.

«Το να αρνούμαστε τα ευρήματα της επιστήμης σε τόσο υψηλό ποσοστό είναι ένας πολύς μεγάλος προβληματισμός για το τι παιδεία πήραμε και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι βασικό κομμάτι της παιδείας».

Πάντως στο ερώτημα, κατά πόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα εγκυμονούν τον κίνδυνο μιας επανάληψης των περσινών καταστάσεων, η πρόβλεψη του καθηγητή, είναι ότι δεν θα φτάσουμε στα περσινά δεδομένα και στην τόσο ταχεία αύξηση, γιατί ακόμα και στην βόρεια Ελλάδα που έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιαστική κάλυψης, υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και ταυτόχρονα έχουμε και πολλούς που έχουν νοσήσει. Οπότε σε σχέση με πέρσι, που είχαμε μηδενικό σχεδόν τείχος ανοσίας εκτός από λίγους νοσήσαντες, είμαστε πολύ καλύτερα. «Δεν θα έχουμε αυτή την έκρηξη. Όλες οι πανδημίες κάποτε τελειώνουν, με αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης, αυτό θα γίνει και τώρα, δυστυχώς αν δεν γίνει με τον εμβολιασμό, θα γίνει με τον σκληρό τρόπο, που είναι η νόσηση, οι πολλές νοσηλείες, οι θάνατοι και οι έμμεσες συνέπειες, όπως να στερήσουμε τις κλίνες από ανθρώπους που θα τις χρειαστούν για άλλους λόγους. Ως εκ τούτου είναι θέμα σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, να κάνουμε μια απλή πράξη που κάνει καλό και σε εμάς και στην κοινωνία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του ΕΟΔΥ, μετά την παραίτηση του κ. Αρκουμανέα, ο κ. Βασιλακόπουλος, απάντησε πως αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στον Υπουργό Υγείας.