Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαράτο, Χρύσα Παπασταύρου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας πως «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία».
Συμπλήρωσε, δε, ότι ήδη από τη Δευτέρα (17/2) στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε φανεί πως η απόσταση ανάμεσα στα κράτη – μέλη είναι αρκετά μεγάλη, λόγω των χωρών που είναι οι καθαροί συνεισφορείς. Συγκεκριμένα, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία τείνουν να υιοθετούν τη θέση, που ως τώρα εξέφραζε το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή ότι συνεισφέρουν πολλά, χωρίς να επωφελούνται, αντιστοίχως.
Ερωτηθείς για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι όσα ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Να μας πει ο κ. Τσίπρας σε ποιο προϋπολογισμό έκλεισε τα 7,5 δισ., γιατί προϋπολογισμός δεν είχε κλείσει. Και αυτά τα 7,5 δισ. που λέει ότι είχε καταφέρει είναι μέσα στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν υπήρχαν σε καμία πρόταση, γιατί ακόμα προϋπολογισμός δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί, ώστε να καταλήξουμε να δούμε τι θα πάρει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος δεν έδωσε τη μάχη στις Συνόδους των Φίλων της Συνοχής, δήθεν απεμπολώντας με την υπογραφή του αυτά που έχει καταφέρει η χώρα, θύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις σύνοδοι: μία επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εκπροσώπηση έγινε σε επίπεδο χαμηλόβαθμου γραφειοκράτη του ΥΠΕΞ και δύο επί ΝΔ, στην Πράγα και τη Λισαβόνα, όπου συμμετείχε ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του πρωθυπουργού και άλλων υπουργείων. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεκδικώντας ξεκάθαρα περισσότερα λεφτά για τη Συνοχή, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κλείσει κανέναν εθνικό φάκελο.
Τέλος, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, επισήμανε πως η Τουρκία αισθάνεται εγκλωβισμένη στις επιλογές της και ότι, εξ αυτού, αντιδρά με οξύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα με την ελληνική πλευρά, που πορεύεται με τις αρχές της ψυχραιμίας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμιά ελληνική κυβέρνηση που να είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί το διαμοιρασμό του Αιγαίου» και ότι οι Έλληνες πρέπει να στεκόμαστε με ενιαία και εθνική φωνή απέναντι στην Τουρκία.