«Η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Brexit με αισιοδοξία, όχι φοβικά και μεμψίμοιρα, σαν μια Ευρώπη που ταλανίζεται από τις εσωτερικές τις αντιφάσεις και αντιθέσεις, αλλά να την αντιμετωπίσει έχοντας την ιστορική διάσταση, δηλαδή ότι με τη Μεγάλη Βρετανία έχουμε μια παραδοσιακή ιστορική σχέση, ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς, οικονομικούς και τουριστικούς εταίρους, έχουμε παραδοσιακά ισχυρή θέση, έχουμε τεράστιο πλέγμα πολιτιστικών σχέσεων και αυτές τις σχέσεις πρέπει την επομένη της εξόδου να τις αναγεννήσουμε μέσα από την καλλιέργεια των διμερών επαφών», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής του Σχεδίου Νόμου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και για την ευρύτερη περιοχή, με τη στάση του απέδειξε ότι έχει και λόγο και ρόλο και ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε επίπεδο και με κάθε δυνατό τρόπο».

Θύμισε, δε, τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρέθηκε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, να δηλώνει -όπως είπε- μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του για τον πρόεδρο Τραμπ. «Αντιθέτως», συνέχισε, «είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία η προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, η καλλιέργεια πολυμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής και, βέβαια, η σταθερότητα, με την οποία υπηρετούμε τις στρατηγικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες».

«Για εμάς», κατέληξε, «η στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ένα καινούργιο στοιχείο στη δικιά μας πολιτική, αλλά υπήρξε πάντοτε για αυτή την παράταξη ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και χαιρόμαστε, διότι όσοι πολέμησαν αυτή την στρατηγική σχέση σήμερα την υποστηρίζουν».