Βαρβιτσιώτης: Η ιστορία θα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και όχι διχαστικά

10

«Η σύσταση του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελεί την τομή για την κατανόηση και για τη διδασκαλία της Ιστορίας, την τομή για τις αρχές που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, φέρνοντας τους λαούς όλο και πιο κοντά» υπογράμμισε στη σημερινή του παρέμβαση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την άτυπη διαδικτυακή Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μιλώντας υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη Γαλλίδα Υπουργό για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κα. Amelie de Montchalin, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η διδασκαλία της Ιστορίας είναι ένα εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης των νέων. «Η ιστορία θα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και όχι διχαστικά. Να δημιουργεί πολίτες ενήμερους και συνειδητοποιημένους, που να σέβονται τις αρχές και τις αξίες των παραδόσεων μας αλλά παράλληλα να μη φοβούνται τη διαφορετικότητα» επισήμανε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σημασία ενός άλλου δεσμευτικού κειμένου, που δεν είναι άλλο από τη Διακήρυξη των Αθηνών που αναμένεται να υιοθετηθεί στη «γενέτειρα της δημοκρατίας», στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων όπως οι πανδημίες, αφήνοντας μια σημαντική κληρονομιά στις νεώτερες γενιές.

Η σημερινή διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας. Νίκης Κεραμέως, ενώ συμμετείχαν ακόμη η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Σοφία Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα. Marija Pejcinovic Buric, καθώς και η Eυρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κα. Mariya Gabriel.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr