Η… κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί κυριακάτικα συνεκλήθη το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο διαχείρισης εθνικών κρίσεων. Προφανώς… δεν το κατάλαβε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που την ίδια ώρα μετέβαινε στο κλειστό γυμναστήριο Αλίμου προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ, στο πλαίσιο του 22ου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρας με αμαξίδια.
Κατά τη γνώμη μας ορθώς ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνέχισε το πρόγραμμά του. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του επιχειρώντας να προσδώσει μια δραματική εξέλιξη σ’ ένα όντως σοβαρό ζήτημα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χαρακτήρα διμερούς διαφοράς με την Τουρκία, μετατρέποντας το ΚΥΣΕΑ σε κομματικό όργανο προκειμένου να εκτρέψει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, την πολιτική ατζέντα.
Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, εκτός κι αν είχε πληροφορίες, ή σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται θερμό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει. Θα το γνώριζε ο Πρόεδρος, θα είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ σε κάθε περίπτωση αν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα συγκαλούσε με θεατρικό τρόπο και εν μέσω προεκλογικής περιόδου το ΚΥΣΕΑ.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δεινή θέση, αλλά να φθάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους το ΚΥΣΕΑ, για ένα όντως σοβαρό ζήτημα για το οποίο όμως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, δείχνει ότι αναζητά εναγωνίως μια «κρίση» προκειμένου να αποφύγει την τελική κρίση του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν η σύγκληση αφού σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία χειρίζονται το θέμα με τον διεθνή παράγοντα.
Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας παίζει, και παίζει επικίνδυνα, με ένα θέμα που αυτή την περίοδο έχει πολλές παραμέτρους και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός όφειλε αυτό να το συνεκτιμήσει πριν δώσει παράσταση στο Μαξίμου. Και να γνωρίζει ότι ιστορικά τα δικά μας λάθη οδήγησαν σε εθνικές περιπέτειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επενδύει στην ένταση με την Τουρκία για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, αλλά και και με κάποιες σκέψεις που σχετίζονται με την ημερομηνία των εκλογών.
Για όλα όσα προαναφέραμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος να βάλει φρένο σε μια κυβέρνηση που έχει ολοκληρώσει τη θητεία της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος των σχιζοφρενικών σχεδίων που απεργάζεται μια ομάδα στο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να παίζει με το εθνικό φρόνημα. Οφείλει να παρέμβει για να σταματήσει αυτή η κακόγουστη φάρσα. Κυρίως γιατί με δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός, με το «Αν» και το «Θα», δεν διασφαλίζονται τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα της χώρας.