«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για να περάσει την ατζέντα των 100 ημερών ώστε να βοηθήσει τις οικογένειες των εργαζομένων», δήλωσε εμφατικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριου Μπέιτς. Οι συνεργάτες του προέδρου δεν δείχνουν να πτοούνται. Η ένταση ανεβαίνει στο κατακόρυφο, παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να ρίξουν τους τόνους μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια – και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη συνέχεια.

Η Ευρώπη κρατά την ανάσα της. Η συνέχεια εξαρτάται εν πολλοίς από την τύχη του Τζο Μπάιντεν. Αν νικήσει, όλα καλά και business as usual. Αν όχι, η Ευρώπη θα πρέπει να πλεύσει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Τυχόν νέα εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία θα προκαλούσε γεωπολιτικές ανακατατάξεις: η Ουκρανία θα έμενε μόνη της και θα πιεζόταν να συνθηκολογήσει, το δε ΝΑΤΟ θα έστρεφε το ενδιαφέρον του προς τον Ειρηνικό, ώστε να αντιμετωπίσει εκεί την κινεζική επιθετικότητα. Επίσης, η «πράσινη» ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα δεχόταν ισχυρά χτυπήματα. Στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν η Ευρώπη είχε βρει έναν καλό και αξιόπιστο συνομιλητή. Αλλά, η οπτική στις ΗΠΑ είναι πλέον –όπως όλα δείχνουν–διαφορετική. Ο απομονωτισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος και αυτό φαίνεται και από την επιλογή που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου αντιπροέδρου, στο πρόσωπο του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς.

Διχασμένη χώρα

Στην υπερδύναμη συνυπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο κόσμοι: ο αστικός και πολύ liberal των δυτικών και ανατολικών ακτών και των μεγάλων αστικών κέντρων γενικότερα, που αισθάνεται πως εκφράζεται από τον Τζο Μπάιντεν. Ο άλλος είναι εκείνος των μεσοδυτικών πολιτειών και των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, όπου ο Τραμπ αποσπά θηριώδη ποσοστά. Η πολιτική συνύπαρξη των δύο αυτών κόσμων, ειδικά μετά την πόλωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πλέον πάρα πολύ δύσκολη. Η αντιπαράθεση είναι οξύτατη και δεν έχει πλέον μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό.

Η απόδοση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ προβλημάτισε τους ανθρώπους των Δημοκρατικών. Οι φωνές που ζητούν την αντικατάστασή του –έστω και την τελευταία στιγμή και παρά την ολοκλήρωση των προκριματικών που τον έχρισαν επίσημο υποψήφιο– ακούγονται όλο και πιο δυνατά. Οι εικόνες που μεταδίδονται, μετά μάλιστα και τη γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία. Ο ίδιος φαίνεται πως το αντιλαμβάνεται πλέον και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για την αντικατάστασή του, έστω και την τελευταία στιγμή. «Αν είχα κάποια ιατρική κατάσταση που πρόκυπτε, αν κάποιος, αν οι γιατροί έρχονταν σε μένα και μου έλεγαν, έχεις αυτό το πρόβλημα και εκείνο το πρόβλημα», ήταν τα λόγια του. Ο κύκλος του, βέβαια, δεν θέλει ούτε να ακούσει για την απόσυρσή του από την κούρσα, ελπίζοντας προφανώς σε ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής.

Ζωντανός εφιάλτης

Ο Τζο Μπάιντεν δημοσκοπικά «χωλαίνει», ενώ μετά τα όσα συνέβησαν στην Πενσιλβάνια, τα ποσοστά των Ρεπουμπλικάνων στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν «απογειωθεί». Η πίεση για την αντικατάστασή του κλιμακώνεται. Η πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι φέρεται να του είπε ανοικτά –σύμφωνα με το CNN– ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή τον Νοέμβριο, εάν συνεχίσει να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Ο εφιάλτης για τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ είναι εδώ προ των πυλών: απομονωτιστής πρόεδρος στον Λευκό Οίκο και ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για τη διάδοση της δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και το ξεκαθαρίζει αυτό με κάθε τρόπο. Η δε συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τον Τραμπ, σε περίπτωση μετεκλογικών ενστάσεων. Ολοι θυμόμαστε τι έγινε μεταξύ του Μπους Junior και του Αλ Γκορ και την επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα.