Να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλη για να μπορέσει να επιστρέψει κοντά στην ανήλικη κόρη τους, ζήτησε, κατά την ανάκριση του από τους Βέλγους εισαγγελείς, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ομολόγησε τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις μέσω του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

Ο ίδιος φαίνεται να τα παίρνει όλα επάνω του, να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες και στη βαλίτσα του πατέρα Καϊλή και να αθωώνει πλήρως την Εύα Καϊλή. Ο Τζόρτζι φέρεται να παραδέχθηκε ότι ενεπλάκη στο παράνομο αυτό κύκλωμα δωροδοκιών από αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, έστω κι αν θα μπορούσε να ζήσει από το επαγγελματικό του εισόδημα.

Η ίδια η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της δηλώνει ότι “δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια”. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, “τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγμαιτκός κάτοχός του.Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι”. Όταν δε  αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο”, είπε ο ποινικολόγος στον ΑΝΤ1.

Ο ρόλος του να διαχειρίζεται τα μετρητά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Φ. Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».

Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη “Soir”, απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Οι ομολογίες του Φ. Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι. Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.

Ρ.Μέτσολα για σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το ΕΚ, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μιλήσω για τις εγκληματικές κατηγορίες που εμπλέκουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο αποτελεί χτύπημα στην δημοκρατία και ένα χτύπημα σε όλα αυτά πάνω στα οποία έχουμε εργαστεί για πολλά χρόνια. Χρειάζονται χρόνια να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά μόνο μία στιγμή για να την γκρεμίσεις. Το μήνυμά μου θα είναι ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία, δεν θα μπει τίποτα κάτω από το χαλί, δεν θα είναι δουλειά όπως συνήθως. Θα κάνω ό,τι μπορώ μαζί με τους συνάδελφους μου για να αποκαταστήσουμε τη θέση (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ως οίκου της δημοκρατίας. Ως συννομοθέτη, ως θεσμού που είναι διαφανής, που είναι καθαρός και δεν είναι προς πώληση σε ξένους παράγοντες που φαίνεται να μας υπονομεύουν», ανέφερε η κ. Μέτσολα. Επίσης, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πίεση «για μία απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας παραμένει στην κορυφή της ατζέντας.