Tην αναστολή λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το δίκτυο πρόκλησης Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε πως ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ υπέγραψε διαταγές για «άμεση δράση», όμως τουλάχιστον ένας βουλευτής που υποστήριξε το κλείσιμο του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου είπε πως το Al Jazeera μπορεί ακόμη να μπλοκάρει την απόφαση σε δικαστήριο.

Το μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατάσχεση εξοπλισμού μετάδοσης, αποκοπή του δικτύου από τηλεγραφικές και δορυφορικές εταιρίες και μπλοκάρισμα των ιστοτόπων του.

Το δίκτυο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ και ασκεί σφοδρή κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, απ’ όπου μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου. Η ισραηλινή ανακοίνωση δεν αναφέρεται στις επιχειρήσεις του Al Jazeera στη Γάζα.

Το Κατάρ, όπου έχουν την έδρα τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ντόχα, όπου θα έχει επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Παγώνουν»την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου, δήλωσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον αναστέλλει την αποστολή οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον ισραηλινό στρατό.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από Αμερικανούς που αντιτίθενται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση

Τον περασμένο μήνα η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο επικεφαλής του Al Jazeera στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη χαρακτήρισε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης «επικίνδυνη για τη ζωή των δημοσιογράφων» και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να "επιδιώξει κάθε νομικό βήμα".

Από την κυβέρνηση του Κατάρ δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο.

Ο νόμος επιτρέπει στον Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιό του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας κατά του Al Jazeera

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιούσε το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του στη χώρα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

To Al Jazeera έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τη λειτουργία του «κλιμάκωση, στο πλαίσιο μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων προκειμένου να φιμωθεί το τηλεοπτικό δίκτυο».

Πρόσθεσε πως οι ισραηλινές αρχές στοχοποίησαν σκόπιμα και σκότωσαν αρκετούς δημοσιογράφους του, περιλαμβανομένων του Σαμέρ Αμπού Ντάκα και του Χάμζα ΑλΝτάχντουχ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί πως το δίκτυο είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το παγκόσμιο προφίλ του.

«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτή την εγκληματική ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το δίκτυο. «Το Al Jazeera δηλώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο ακροατήριό του».

Επικρίσεις από το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου.

«Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ", ανέφερε στο X. "Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση», αναφέρει χαρακτηριστικά.